• pe 25 iunie ei vor picheta Ministerul Sănătăţii • cadrele medicale vor salarii mai mari, deblocarea posturilor vacante şi contract colectiv de muncă în sectorul sanitar
Din 23 iunie, Federaţia "Sanita" îşi cere drepturile în stradă. Până în 4 iulie, sindicatele vor picheta Ministerele Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor, pentru a cere o majorare salarială cu 10% a salariilor din sănătate şi asistenţă socială, contract colectiv de muncă şi deblocarea posturilor vacante în sectorul sanitar. Sindicaliştii brăileni se solidarizează cu acţiunile de protest de la nivel naţional şi vor participa pe 25 iunie la pichetarea Ministerului Sănătăţii.
"În urma şedinţei Consiliului Naţional al Federaţiei "Sanitas" din România, întrunit în data de 13 iunie, s-a stabilit ca Federaţia împreună cu liderii din toate judeţele ţării să iasă în stradă pentru a-şi câştiga «meciul» cu reprezentanţii Guvernului României. Neonorarea revendicărilor transmise în repetate rânduri de către liderii Federaţiei Sanitas va duce la declanşarea acţiunilor de protest în toată ţara", se arată într-un comunicat de presă transmis de preşedintele "Sanitas" Brăila, Măriuca Iancu.
Concret, sindicaliştii Federaţiei "Sanitas" solicită creşterea nenegociabilă cu 10% a veniturilor în sănătate şi asistenţă socială începând cu 1 iulie a.c. şi aplicarea Legii 284/2010 în sănătate şi asistenţă socială de la 1 octombrie 2014; transformarea de urgenţă a contractului colectiv de muncă pe grup de unităţi în contract colectiv de muncă pe sector sanitar şi activităţi sanitar-veterinare, până la data de 20 iunie a.c. şi, nu în ultimul rând, deblocarea de urgenţă a posturilor vacante în sănătate şi asistenţă socială până la data de 20 iunie a.c.
Astfel, în zilele de 23, 24, 25, 30 iunie şi 1 iulie vor fi pichetări de protest la Ministerul Sănătăţii, pe 26 iunie şi 2 iulie la Ministerul Muncii şi pe 27 iunie, 3 şi 4 iulie la Ministerul Finanţelor Publice.
Reamintim că la ultima vizită la Brăila, prim-vicepreşedintele Federaţiei "Sanitas" România, Marius Sepi, a promis că se va lupta ca salariile din sistemul sanitar să ajungă la minim 2.000 euro. Nu peste noapte, ci etapizat, până în 2019, când România şi-a propus să adere la moneda euro. Tot Sepi a ţinut să precizeze că, dacă nici după aceste acţiuni de protest nu vor fi soluţionate cererile, în luna iulie se va reuni Consiliul Naţional, care va decide a doua parte a protestelor, existând posibilitatea să se ajungă şi la grevă de avertisment în sistemul sanitar şi chiar la grevă generală.