Mergi la conţinutul principal

Simularea Evaluării Naționale a dat cărțile pe față. În on-line, premianți, la un examen ”pe bune”, repetenți

* situația se prezintă așa în special la matematică, materie la care cei mai mulți dintre elevii brăileni au obținut note foarte mici * unii dintre aceștia fuseseră notați cu 9 sau 10 în timpul lecțiilor on-line * situația de la Brăila a făcut obiect de discuție la televiziunea națională, într-o emisiune la care invitat a fost Ministrul Educației * în ceea ce privește Limba și literatura română sau Istoria, notele obținute de elevii brăileni la simularea din luna ianuarie au fost mult mai bune

 

Au venit rezultatele la simularea Evaluării Naționale organizată în luna ianuarie, iar Brăila s-a remarcat, la nivel național, prin notele foarte mici obținute de elevi la matematică, materie la care se dovedește că au mult de recuperat pentru a obține rezultate mai bune la examenul real, din vară. S-a remarcat, totodată, că unii elevi care au primit note bune în perioada când s-a predat on-line nu s-au descurcat  bine deloc la simularea din ianuarie, unde nu au reușit să ia nici măcar nota 5. Această discrepanță a fost remarcată inclusiv de Ministrul Educației, care a vorbit despre situația de la Brăila într-o emisiune televizată. “Nu pot să cred așa ceva. Tot la Brăila, semestrul acesta aproape 60% dintre elevi au medii peste 8,50. Nu se poate să ai peste 8.50 și să nu iei nota 5 la Evaluarea Națională (...) Caut răspunsul în continuare, nu îl găsesc. E foarte important să dăm teste de antrenament și să îi pregătim pe elevi. Notele au fost puternic deformate în școala online. Sunt elevi care au primit note de 9 și 10 prin evaluare online preponderent și care prima oară când se prezintă la un examen iau rezultate cu totul și cu totul diferite de notele pe care le-au luat în timpul anului, fără ca profesorul să aibă vreo vină și vreo garanție că cel care a răspuns a fost elevul sau un părinte, un frate. Nu este nici vina elevului pentru că a fost atât de tare perturbat sistemul educațional”, a declarat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, citat de edupedu.ro

 

Cătălin Canciu, șeful ISJ Brăila: ”Rezultatele nu trebuie să ne sperie. Dar trebuie să muncim mai mult și să creștem până la vară

Contactat de redactorii ”Obiectiv”, Cătălin Canciu, inspectorul școlar general, ne-a declarat că rezultatele de la simularea Evaluării Naționale de la matematică nu sunt chiar atât de dezastruoase, în contextul în care aproape jumătate dintre elevi au promovat și mai este timp până la vară pentru ca elevii să își îmbunătățească notele. În plus, Canciu a afirmat că întotdeauna la prima simulare județeană rata de promovare la matematică a fost în jur de 40-50%, însă elevii brăileni au reușit ca la exemenele din vară să învețe și să obțină note mai bune.

”Mi se pare că moderatorul a luat informația din context și l-a întrebat pe ministru, l-a pus într-o situație neplăcută și ne pune și pe noi, poate. Eu m-am uitat pe ultimele rezultate când am mai fost inspector general în 2018-2019. Atunci am avut 42% promovabilitate la aceste simulări și am făcut ca în vară să fim județul din România cu cele mai puține note sub 5 (n.r. – locul 1 pe țară). Scopul celor două simulări la nivel județean pe care noi le organizăm anual este să vedem unde sunt probleme și să căutăm soluții să îmbunătățim rezultatele. De aceea le și dăm de două ori pe an. Avem acum în jur de 50% promovabilitate și avem timpul ca până în vară rezultatele să crească. Nu trebuie să ne speriem, să facem o tragedie din asta, ci să ne pregătim mai mult și pe viitor să fim mai buni. Inspectorul școlar de matematică va monitoriza școlile și profesorii unde sunt rezultate slabe pentru a crește promovabilitatea”, ne-a declarat șeful ISJ Brăila.

Cât de mult își vor îmbunătăți elevii rezultatele vom afla în mai puțin de două luni, la sfârșitul lunii martie-începutul lunii aprilie fiind programate simulările naționale, organizate de Ministerul Educației.

 

Cum se prezintă situația în școlile brăilene

Elevii brăileni au aflat ce rezultate au obținut la simulările examenelor naționale organizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila. Este vorba despre prima din cele două simulări extra desfășurate la nivel județean, pe lângă cea națională.

Simularea Evaluării Naționale la clasa a VIII-a a avut loc pe 25 ianuarie – proba la Limba și literatura română și 26 ianuarie – proba la Matematică. Conform rezultatelor comunicate de ISJ Brăila, la română promovabilitate (note peste 5) este de 81,49%. La această probă au fost așteptați să participe 2.590 elevi, din care s-au prezentat 2.307 elevi. Pe note, statistica se prezintă astfel: 431 note sub 5; 384 note între 5 și 5,99; 382 note între 6 și 6,99; 342 note între 7 și 7,99; 391 note între 8 și 8,99; 369 note între 9 și 9,99. Au fost și 12 elevi care au luat nota 10.

În ceea ce privește Matematica, aici rezultatele sunt mult mai slabe. Concret, la probă au fost prezenți 2.265 elevi din cei 2.602 înscriși. Din aceștia, 1.200 elevi au luat note sub 5, promovabilitatea la această probă fiind de 47,02%. În ceea ce privește statistica pe medii, 484 note sunt în intervalul 5 și 5,99; 242 note între 6 și 6,99; 200 între 7 și 7,99; 106 între 8 și 8,99; 31 note între 9 și 9,99 și s-au luat și 2 note de 10.

 

Simulare BAC! Rezulate bune la română și istorie

Simularea județeană a examnului de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a s-a desfășurat pe 27 și 28 ianuarie, doar pentru proba la Limba și literatura română și proba obligatorie a profilului și specializării – Matematică sau Istorie. Astfel, la română, promovabilitatea este de 81,77%. Din cei 1.563 elevi prezenți la probă, doar 285 elevi au luat note sub 5. Un număr de 329 elevi au note între 5 și 5,99; 287 elevi între 6 și 6,99 și 261 elevi între 7 și 7,99. Sunt și 233 elevi cu note între 8 și 8,99, 153 elevi cu note între 9 și 9,99, iar 15 elevi au luat nota 10.

În ceea ce privește proba obligatorie a profilului, la Istorie, probă susținută de candidații de la profilul uman, promovabilitatea este de 78,93%. La testare s-au prezentat 541 elevi din cei 607 înscriși. Rezultatele arată că s-au luat 12 note de 10. La Matematică, proba a fost susținută de elevii de la Real, iar rezultatele sunt împărțite în funcție de profilul la care studiază: mate-info, științele naturii, pedagogic și tehnologic. Elevii de la mate-info au o promovabilitate de 82,70%. Din cei 306 elevi înscriși au fost prezenți la probă 289 elevi. Trei liceeni au luat nota 10. La profilul pedagogic, acolo unde învață 53 elevi, promovabilitate este de 100%, adică toți elevii au obținut note peste 5. La Științe ale naturii (284 elevi prezenți) rata de promovare este de 52,82%, iar cele mai slabe rezultate sunt la elevii de la liceele tehnologice - 23,30% promovabilitate.

Reamintim că anul trecut Brăila s-a clasat pe locul 2 pe țară la Evaluarea Națională, cu o rata de promovare de 86,40%. Și la Bacalaureat, județul Brăila a fost pe podium, mai exact pe locul 3, cu o promovabilitate de 83,2%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro