• evenimentul s-a axat pe conştientizarea importanţei în ce priveşte prevenirea accidentelor şi bolilor profesionale • ca o ironie crudă a sorţii, inspectorii brăileni au în lucru cazul tânărului care a murit joi, 27 aprilie, după ce a căzut de pe acoperişul unui bloc cu 8 etaje • şi omologii de la Galaţi au înregistrat, tot ieri, un accident de muncă mortal, după ce un angajat s-a electrocutat în timp ce lucra la remedierea unei avarii în reţeaua electrică
În cursul zilei de vineri, 28 aprilie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a marcat Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă prin organizarea unui simpozion pe această temă, pentru promovarea la nivel local a importanţei cruciale în ce priveşte prevenţia atât pe parte de accidente de muncă dar şi boli profesionale. La eveniment au participat reprezentanţii angajatorilor, sindicatelor, conducătorilor de servicii externe de prevenire şi protecţie, precum şi medici de medicina muncii.
“Anul acesta, Organizaţia Internaţională a Muncii se concentrează pe nevoia stringentă a ţărilor de a-şi îmbunătăţi capacitatea de a colecta şi utiliza datele din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă fiabile, organizând Campania - Optimizaţi colectarea şi utilizarea datelor de SSM. În acest domeniu convenţiile OIM impun statelor membre care le-au ratificat să instituie mecanisme de colectare şi utilizare de date din sectorul SSM pentru scopuri de prevenire, fiind indispensabile pentru detectarea riscurilor noi şi emergente, pentru identificarea sectoarelor periculoase, pentru elaborarea măsurilor de prevenire, dar şi pentru punerea în aplicare a politicilor, sistemelor şi programelor la nivel internaţional, naţional şi de întreprindere”, a punctat în discursul său, inspectorul şef al ITM Brăila, Liviu Arhire.
Conştientizarea importanţei prevenţiei în domeniul SSM precum, identificarea de riscuri noi şi detectarea sectoarelor de activitate periculoase devine cu atât mai crucială cu cât chiar zilele trecute ITM Brăila a înregistrat un accident de muncă mortal generat tocmai de lipsa unor măsuri elementare de securitate în muncă cazul angajatului care şi-a pierdut viaţa. Din primele cercetări a rezultat că bărbatul decedat nu era în nici un fel asigurat în hamuri sau corzi deşi lucra pe acoperişul unei clădiri înalte, cu 8 etaje. Ancheta în acest caz este derulată de inspectorii de muncă şi poliţiştii brăileni, fiind deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Nu numai Brăila a înregistrat un accident mortal de muncă în ajunul Zilei Internaţionale a SSM: în judeţul vecin, un electrician vârstă de aproximativ 40 de ani, care se ocupa de repararea reţelei de iluminat public din comuna Slobozia Conachi, unde nu este electricitate de o săptămână, a murit, joi, eletrocutat.