• evenimentul face parte din proiectul “Pionieri ai aeronauticii din spaţiul brăilean. Ianca şi aeronautica” • vor participa specialişti în aeronautică, precum şi cadre militare şi civile din aviaţie
Astăzi, 1 octombrie, începând cu ora 10.00, la Casa de Cultura, “Ion Teodorescu Sion” din Ianca va avea loc simpozionul “Pionieri ai aeronauticii din spaţiul brăilean. Ianca şi aeronautica”.
Evenimentul face parte din etapa a II-a a proiectului cu acelaşi nume, finanţat de Consiliului Judeţean Brăila, şi se desfăşoară în parteneriat cu Primaria oraşului Ianca şi Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii - A.R.P.I.A., filiala Ianca.
La acest simpozion vor susţine comunicări ştiinţifice specialişti, cadre militare şi civile din aviaţie, iar moderatorul evenimentului va fi prof. Ion M. Bărbuceanu, directorul Muzeului Ianca şi managerul de proiect.
Astfel, prof. dr. Sorin Turturica, muzeograf la Muzeul Naţional al Aviaţiei, va susţine o prezentare pe tema evoluţiei aeronauticii de la început şi până în prezent, punând accent pe contribuţia brăilenilor, atât ca inventatori în aviaţie, dar şi ca aviatori îndrăzneţi în cele două războaie mondiale.
Comandor (r) Miu Ion , fost cadru militar al Regimentului 49 Aviaţie Vânătoare Bombardament, născut şi crescut în cadrul coloniei de miliatri de la fosta unitate, va prezenta istoria recentă a acestui regiment, de la sosirea lui în Ianca din 1965 şi până la desfiinţare sa în 2002.
Reprezentantul militar al Forţelor Aeriene, comandor aviator Marius Rădoi, în prelegerea lui, se va axa pe starea actuală a aviaţiei militare, a artileriei antiaeriene şi radiolocaţiei.
“Noua strategie militară a României, ca membra NATO şi noua forţă aviatică ce va sosi în ţară în cursul acestei săptămâni (avioane F16) va fi principala informaţie care va atrage atenţia participanţilor”, se precizează într-un comunicat al organizatorilor.
Cea de-a III-a etapă a proiectului, etapa finală, va avea loc în jurul datei de 25 octombrie, de Ziua Armatei, când la Muzeul din Ianca va avea loc vernisajul unei expoziţii.
În continuare, trecem în revistă câteva din contribuţiile pe care le-au adus înaintaşii noştrii la începuturile şi dezvoltarea aeronauticii româneşti.
Anul acesta se împlinesc 110 ani de la primul zbor, peste munţii Carpaţi cu un balon cu gaze, călătorie efectuată de Nicolae Niculescu Ianca, fiul boierului locului care a întemeiat localitatea, considerat pe bună dreptate primul aeronaut brăilean.
Tot acum 110 ani, un alt brăilean, avocatul Mihai Cerchez, membru al Baroului de avocaţi Brăila, a pus bazele primului aerodrom modern din România la Chitila, lângă Bucureşti, ale primei şcoli de pregătire a piloţilor şi ale primei fabrici de construcţie, sub licenţă, a avioanelor FARMAN III. Mihai Cerchez a editat şi prima revistă în sprijinul aeronauticii, “Aviaţiunea”, al cărui număr a apărut la 29 decembrie 1910.
În etapa “Industriala 1920-1940” alţi brăileni şi-au adus contribuţia, printre aceştia numărându-se inginerii Mircea Grossu Viziru şi Anastase Dragomir.
În Aviaţia Regală - elita aviaţiei române - s-au înrolat şi pregătit brăileni, mulţi din satele judeţului, care au participat în cele două războaie mondiale. În primul război mondial, Poly Vacas a căzut la datorie, iar în al doilea război mondial locotenentul aviator Lipan Mircea, născut în comuna Bordei-Verde. Acesta din urmă a căzut în prima zi a Războiului pentru Eliberarea Basarabiei (1941). Locotenentul aviator Grigore Panait, din satul Berleşti, şi-a pierdut viaţa cu puţin timp înainte de sfârşitul războiului, iar în ultima inspecţie pe frontul din Moldova, din 20 august 1944, mareşalul Ion Antonescu a fost escortat de aviatorul Mitrea Radu, născut în satul Oprişeneşti.
Acestea sunt doar câteva exemple de brăileni care au contribuit la dezvoltarea aeronauticii, la simpozion şi la expoziţia care va fi organizată va fi evidenţiată şi contribuţia altora.