• marţi, una dintre sălile Teatrului “Maria Filotti” a fost gazda unui eveniment de informare organizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila, privind locurile de muncă sigure şi sănătoase prin managementul substanţelor periculoase • totul a făcut parte dintr-o campanie demarată la nivel european, iar în ţară au fost stabilite 4 centre zonale pentru organizarea simpozioanelor, Brăila fiind unul dintre ele • primarul Dragomir a vorbit despre muncitorii străini aflaţi în număr tot mai mare în oraşul nostru
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a organizat, marţi, un simpozion de informare cu tema “Locuri de muncă sigure şi sănătoase prin managementul substanţelor periculoase”, la Teatrul “Maria Filotti” din municipiu. Evenimentul a fost de mare anvergură şi important pentru zona noastră, pentru că a făcut parte dintr-o campanie coordonată de Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA), care se desfăşoară în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi în alte ţări. Mai mult, în ţară au fost stabilite doar 4 centre zonale pentru organizarea simpozioanelor de informare, ocazie cu care Inspecţia Muncii a ales Brăila ca fiind unul dintre ele.
Au fost prezenţi reprezentanţii autorităţilor locale, inspectori ai ITM şi alte persoane interesate să afle mai multe informaţii despre locuri de muncă sigure şi sănătoase.
Cel care a deschis evenimentul a fost şeful ITM Brăila, Liviu Arhire. După ce a prezentat invitaţii, ulterior le-a dat cuvântul. Prefectul Brăilei, George Paladi, a afirmat că, înainte de a ocupa această funcţie, şi-a desfăşurat activitatea în mediul privat, dar tot timpul a avut o colaborare foarte bună cu ITM. Preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, a declarat că respectarea normelor legislative este foarte importantă atât pentru angajator, cât şi pentru angajaţi, astfel că a avut o colaborare foarte bună cu inspectorii, inclusiv de pe vremea când activa în mediul privat, la fel ca prefectul judeţului. Primarul Municipiului, Marian Dragomir, a avut un discurs puţin diferit de cel al antevorbitorilor săi. Nu a ratat ocazia de a promova oraşul, de a vorbi şi îndemna pe cei prezenţi în sală să viziteze Brăila. Ulterior, a atins un subiect important al zilelor noastre: munca «la negru» şi cum este afectată Municipalitatea de acest fenomen. “Orice loc de muncă la negru reprezintă mai puţine taxe şi impozite la bugetul primăriei. Nu pot, sub nicio formă, să-i înţeleg pe cei care angajează oameni «la negru», îşi bat joc de ei şi îi folosesc fără să le acorde drepturile cuvenite. În concluzie, vă mulţumesc pentru că îi forţaţi pe aceşti angajatori să intre în legalitate! Anul trecut, au fost înfiinţate 4.000 de noi locuri de muncă. Poate că pentru un alt judeţ reprezintă puţin, dar pentru noi reprezintă mult. Dacă în urmă cu câţiva ani nu ne-am fi imaginat deloc că în Brăila vom avea muncitori străini, vă spun că astăzi avem şi din India şi din Sri Lanka, Pakistan, Vietnam şi cine ştie de unde vom mai avea în viitor. Ce mai important este că societăţile care au contracte cu Primăria i-au angajat pe aceşti oameni cu acte în regulă. Au fost controlate de mai multe ori, apreciez acest lucru şi vă apreciez pentru activitatea dumneavoastră!”, a declarat Dragomir.
Ulterior, au început prezentarea lucrărilor pe tema prevenirii şi gestionării riscurilor referitoare la substanţele periculoase. Acţiunea de ieri a fost concepută pentru a sprijini autorităţile, întreprinderile, organizaţiile, managerii, lucrătorii şi reprezentanţii acestora, precum şi alte părţi interesate să colaboreze în vederea consolidării securităţii şi sănătăţii la locul de muncă.