Simplificări în legislaţia numirii curatorilor pentru minori | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Simplificări în legislaţia numirii curatorilor pentru minori

În acest sens au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 60/2012 cu referire la Codul Civil. "Până recent, numirea unui curator se făcea de către instanţa de tutelă. Noile modificări stabilesc regula ca autoritatea tutelară să numească de îndată, la solicitarea notarului public, un curator care să asiste sau reprezinte minorul. Autoritatea tutelară face ancheta socială şi prin dispoziţie de primar numeşte un curator pentru respectivul minor la dezbaterea unei moşteniri sau înstrăinarea unor bunuri", ne-a declarat Vasile Varga, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.
Aşa cum prevede noul Cod Civil, instanţa de tutelă este instanţa judecătorească competentă să soluţioneze cererile şi să administreze procedurile în materia ocrotirii persoanei fizice şi în materia raporturilor de familie.
Sintagma "instanţă judecătorească competentă", folosită mai sus, are, potrivit specialiştilor în domeniu, un înţeles generic, ea incluzând atât instanţa-entitate (cum este cazul Tribunalului pentru Minori şi Familie, care fiinţează actualmente doar la Braşov), cât şi o structură în cadrul unei instanţe (secţie sau complet specializat).
În Legea pentru punerea în aplicare a Noului Cod Civil nu a fost prevăzută modalitatea de organizare a instanţei de tutelă, rămânând ca, în viitor, în funcţie de volumul de cauze/activitate al structurilor ce vor îndeplini rolul de instanţă de tutelă, de evoluţia condiţiilor financiare, legiuitorul să stabilească modalitatea concretă de organizare şi funcţionare a instanţei de tutelă, prin legea privind organizarea judiciară.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro