• subprefectul Simona Drăghincescu a primit, recent, undă verde de la Ministerul Afacerilor Interne pentru a prelua atribuţiile prefectului • este vorba despre ordinul 121 prin care aceasta a fost desemnată ca “înlocuitor de drept al prefectului judeţului Brăila” • Drăghincescu a declarat că va delega la rândul său o parte din atribuţii către subprefectul Vasilica Vîlcu
Simona Drăghincescu a devenit prefectul Judeţului Brăila, indirect. După ce a fost numită subprefect pe 31 iulie, în contextul în care Cătălin Boboc a cerut să fie eliberat din funcţia de prefect pentru a putea candida la preşedinţia Consiliului Judeţean, Ministerul Afacerilor Interne a venit cu încă o veste bună pentru Drăghincescu: un ordin prin care i-au fost delegate toate atribuţiile prefectului. Cu alte cuvinte, Simona Drăghincescu este, începând de ieri, prefectul judeţului Brăila, chiar dacă nu avem de-a face cu o numire în sensul clasic.
Drăghincescu ne-a pus la dispoziţie, ieri, adresa de înaintare a ordinului Ministerului Afacerilor Interne, Direcţia Generală pentru Relaţiile cu Instituţiile Prefectului, prin care i-au fost delegate atribuţiile pe care le avea Cătălin Boboc până nu demult.
“Alăturat prezentei vă transmitem Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 121 din 11.08.2020 privind desemnarea doamnei Drăghincescu Simona, subprefect al judeţului Brăila, ca înlocuitor de drept al prefectului judeţului Brăila, spre luare la cunoştinţă şi conformare”, se arată în adresa respectivă.
Contactată de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, Drăghincescu ne-a transmis că deja s-a adaptat la activitatea din Prefectură şi că, deşi mai are lucruri de învăţat, nu i se pare ceva foarte complicat de făcut. Aceasta a adăugat şi că are de gând să delege la rândul său o parte din atribuţii către subprefectul Vasilica Vîlcu, în special ceea ce ţine de zona finanţelor publice, domeniu pe care colega sa îl stăpâneşte foarte bine.
“Da, mi-au fost delegate toate atribuţiile prefectului. Toate sunt la mine acum. Dar voi da din atribuţii celuilalt subprefect, cel mai probabil în cursul zilei de astăzi. Unul preia o parte, celălalt o altă parte, pentru că aşa mi se pare normal. Este firesc, acesta este rolul subprefecţilor, să preia o parte din atribuţiile prefectului, pentru că sunt foarte multe şi nu le poate gestiona o singură persoană. În principiu o să păstrez delegaţiile care existau, adică nu o să inventez eu apa caldă acum. Plus, cred că o să mai predau nişte lucruri, pentru că doamna subprefect Vasilica Vîlcu vine din zona finanţelor publice, cu siguranţă ştie mult mai bine decât mine problematica finanţelor publice, aşa că o să îi dau şi compartimentul financiar”, a declarat Drăghincescu.
Subrefectul cu atribuţii de prefect a anunţat cu această ocazie că a preluat şi zona privind combaterea virusului COVID-19 şi că deja a avut loc o primă şedinţă a Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, unde s-au adoptat câteva măsuri importante în acest sens.
Simona Drăghincescu a mai adăugat că sunt şi zone care o depăşesc, precum cele legate de registrul agricol, deoarece nu a mai avut treabă cu aşa ceva până acum, însă cu precizarea că nu dă înapoi de la nimic şi că experienţa în administraţie, cumulată până acum, o ajută foarte mult.
Etape «arse» pentru numirile din Prefectura Brăila
Reamintim că Guvernul Ludovic Orban a luat hotărârea de a o numi pe Simona Drăghincescu pe cel de-al doilea fotoliu de subprefect, în şedinţa din data de 31 iulie (vineri). Interesant este că pentru a putea fi subprefect, Simona Drăghincescu trebuia să aibă calitatea de funcţionar public, astfel că aceasta s-a angajat cu puţin timp înainte de numire, la Parlament, pe un model similar cu cel folosit de prefectul Cătălin Boboc atunci când a fost “uns” prefect al Judeţului Brăila. Aşa cum am mai anunţat într-o altă ediţie “Obiectiv - Vocea Brăilei”, de pe site-ul Camerei Deputaţilor, aflăm că Drăghincescu a fost chestor al Cabinetului deputatului PNL Neamţ, Laurenţiu-Dan Leoreanu.
Mai trebuie reamintit şi că, pe 7 august, fostul prefect Cătălin Boboc a anunţat că mersese la Minister cu trei zile în urmă, unde a solicitat să fie eliberat din funcţie, pentru a putea candida la Alegerile Locale, la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Ei bine, chiar în seara respectivă, Guvernul Ludovic Orban a aprobat cererea de demisie a prefectului Cătălin Boboc, însă fără a adopta vreo hotărâre legată de numirea unui înlocuitor.
“27.HOTĂRÂRE a Guvernului privind încetarea exercitării, cu caracter temporar, în condiţiile legii, a funcţiei publice de prefect al judeţului Brăila de către Boboc Cătălin”, s-a precizat în cadrul unui comunicat de presă al Executivului din 7 august. La momentul respectiv nu se ştia decât faptul că Instituţia Prefectului Judeţului Brăila urma să fie condusă o perioadă de către cei doi subprefecţi, Vasilica Vîlcu şi Simona Drăghincescu, potrivit unei declaraţii a lui Cătălin Boboc, care a precizat că s-a îngrijit, înainte de a părăsi funcţia, să emită un ordin în acest sens. Mai trebuie adăugat că până să ceară Boboc eliberarea din funcţie, europarlamentarul Mihai Tudose l-a bombardat masiv cu scrisori deschise şi cereri de demisie. Întrebat neoficial dacă va fi cu ochii pe instituţia prefectului indiferent de ocupantul postului, Tudose a dat asigurări că nu-l interesează decât binele comunităţii şi nu doar „căderea” lui Boboc, contracandidatul lui Francisk Chiriac (PSD) la preşedinţia CJ. Vom, vedea.