Simionescu, supărat pentru pierderea celor 200 de miliarde de lei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Simionescu, supărat pentru pierderea celor 200 de miliarde de lei

* acesta a ţinut să specifice totodată că nu se poate vorbi despre niciun fel de restricţie în ceea ce priveşte accesul la licitaţiile pentru proiectul amintit, din moment ce nu au existat plângeri din partea participanţilor

Aurel Simionescu s-a arătat indignat de faptul că s-au pierdut bani europeni în cadrul proiectului de modernizare şi reabilitare a Bulevardului Dorobanţilor. Primarul a vorbit joi pe această temă, în cadrul unei conferinţe de presă, încercând să explice ce anume nu i se pare în regulă faţă de greşelile depistate de Autoritatea de Audit, ce au dus la o corecţie cu minus 25% din contribuţia comunitară nerambursabilă. "Vizavi de Dorobanţi, dincolo de eventualele aşa-numite erori, eu vă spun că eram într-o situaţie în care neaplicarea unei hotărâri de instanţă - pentru că a fost o hotărâre definitivă şi irevocabilă -, ar fi fost altceva, intram într-o altă discuţie. Dar s-a văzut şi într-o declaraţie a domnului Murgeanu, se pare că în România, din păcate, se spune: «dom'le, nu mă interesează ce a spus instanţa dacă Auditul a spus aşa...», şi atunci noi suntem în situaţia ori să nu punem în aplicare o hotărâre de instanţă - care înseamnă plângeri penale şi alte repercusiuni -, ori să ne focalizăm pe ceea ce spune Unitatea de Audit şi să ne tot judecăm. Totuşi, întrebarea este cine plăteşte?!", a declarat edilul-şef. Acesta spune că în ciuda faptului că s-au făcut mai multe controale, nu au existat plângeri şi că banii europeni au fost pierduţi în cele din urmă din cauza celor împuterniciţi în acest sens din ţara noastră. "În loc să avem absorbţii de bani europeni. despre care vorbim mereu, plătim tot noi. Toată lumea simte nevoia să dea o amendă, mică, mare, nu contează. Se iau bani de la stat şi se dau la stat, ne minţim unii pe alţii, nu sunt alţi bani în România. Hai să producem bani în România, să dezvoltăm economia, să putem avea de unde încasa taxe şi impozite, să fie oamenii mai bogaţi ca să poată să-şi permită să consume mai mult. Nu aşa - luăm bani de acolo şi îi ducem dincolo, pentru că trebuie să colectăm bani la buget. Nu ştiu dacă asta este o soluţie. Repet, eu nu îmi imaginez cum o instanţă poate să spună că nu este în regulă ceea ce a hotărât definitiv şi irevocabil o altă instanţă, de acelaşi rang. Deja sunt lucruri pe care nu le putem înţelege foarte bine", a mai adăugat sursa citată.

Simionescu: "Gândiţi-vă ce s-ar putea face cu banii ăştia"

Edilul-şef a continuat să îşi expună punctul de vedere referitor la cele 20 de milioane de lei, bani pierduţi în urma rezultatului controlului menţionat. "Dorobanţi este prins în buget, însă puteam face altceva cu banii ăia. Gândiţi-vă ce s-ar putea face cu banii ăştia. Ceea ce îmi pare mie rău şi am discutat şi cu cei de la minister şi cu Unitatea de Audit, este că nu vrem să reglementăm la nivel naţional o chestiune: dacă am trei filiere de control care nu au spus nimic şi vine a patra şi spune că e greşit, chiar niciuna dintre toate filierele astea care au trecut pe acolo, nu are nicio responsabilitate? Pentru că orice achiziţie are acum U.C.V.A.P., are A.N.R.M.A.P., o punem pe site-ul S.E.A.P., e vizibilă pentru toată lumea, Jurnalul Uniunii Europene, nu o contestă nimeni din toată povestea asta şi vine la final Unitatea de Audit şi zice - e greşit. Şi pierdem bani europeni", a declarat Simionescu indignat. În aceeaşi ordine de idei, primarul a explicat că nu este de acord cu obiecţiunile Autorităţii de Audit, faţă de seria de criterii restrictive impuse participanţilor la licitaţia pentru megacontractul de 100 milioane de lei. "N-a contestat nimeni. Au fost 11 firme care au participat de două ori, licitaţia a fost dusă la Curtea de Apel, etc. şi n-a contestat nimeni, nici C.N.S.C-ul, nici instanţa. Am cerut să aibă staţie de beton sau de asfalt la 80 km şi aşa mai departe, dar staţia putea să fie în proprietate, închiriată, să cumpere spaţiu de la cineva din zona respectivă sau putea fi o staţie mobilă de care oricine îşi poate face acum. Deci, au avut libertate, nimeni nu a contestat în niciun fel toate chestiunile astea, nimeni n-a cerut clarificări. Au venit firme internaţionale, firme cu case de avocatură şi nu s-au sesizat pe chestia asta şi venim noi şi spunem «este restrictiv!». Pe cine am restricţionat? Arată-mi pe unul care a zis «dacă scrie aşa înseamnă că nu mai vin». Atunci înţelegeam că era unul pe care l-am restricţionat. Nu a fost nimeni restricţionat, nimeni n-a fost supărat pe chestia asta", a specificat acesta.

Din nou "problema împrumutului"

În cadrul conferinţei de presă, Aurel Simionescu a adus în discuţie şi împrumutul de 10 milioane de dolari pe care municipalitatea brăileană îl vede drept principala soluţie în terminarea lucrărilor din Bulevardul Dorobanţilor. "Eu am mai spus-o, problema împrumutului şi toată discuţia pe care am avut-o nu este legată de faptul că nu sunt acei bani, ci de faptul că noi adunăm banii pe parcursul unui an calendaristic, din impozite, din taxe, etc. Cheltuielile nu se fac în fiecare lună în mod egal şi nici nu se întorc banii respectivi în mod regulat, ei se întorc după 75 - 90 de zile, perioadă în care constructorul lucrează şi înaintează altă situaţie de plată ori, lucrurile derulându-se în felul acesta, la un moment dat, necesarul care ar fi de plată nu există. Povestea legată de împrumutul respectiv, blocarea banilor şi toată discuţia asta pe care o avem noi era pentru 3 - 6 luni, timp în care se face plata", a declarat edilul-şef.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro