Semnele de întrebare ridicate de cotidianul nostru asupra intenţiei Primăriei de a muta un teren din domeniul public al statului în cel al municipiului se dovedesc a fi întemeiate. Primăria a hotărât în ultimul ceas să renunţe la proiectul privitor la extinderea amenajării falezei de la prelungirea străzii Griviţei până la trecerea bac IMB. Decizia a venit în mod surprinzător, imediat după apariţia în ediţia noastră de ieri a articolului "Amenajarea Falezei sau tun imobiliar?". Încă de la începutul şedinţei ordinare a Consiliului Local Municipal Brăila, secretarul general Mircea Fudulaiche a făcut publică, fără alte menţiuni, retragerea proiectului de hotărâre amintit. "În conformitate cu prevederile articolului 41 din Legea Administraţiei Publice Locale, la iniţiativa domnului primar se propune scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului aflat la punctul numărul 20, referitor la solicitarea de trecere din domeniul public al statului în domeniul public al Municipiului Brăila a suprafeţei de teren de 16.222 mp, aflată în administrarea Serviciului de Transport Public Local de Călători şi Administrarea Portuară Brăila, situată pe Faleza Dunării, între prelungirea Str. Griviţa şi punctul de trecere bac al IAS-IMB", a declarat secretarul general al CLM Brăila. Supus la vot, proiectul a fost scos de pe listă, decizia fiind luată în unanimitate. A fost, de altfel, singurul punct scos, ieri, de pe ordinea de zi în care figurau peste 40 de proiecte.
Simionescu: "Îl lăsăm o lună de zile, între timp vedem dacă sunt lucruri de lămurit"
Pentru a afla motivul retragerii proiectului de pe ordinea de zi, redactorii "Obiectiv" au solicitat un punct de vedere din partea primarului. Aurel Simionescu a explicat că decizia a fost luată încă din prima zi a săptămânii, din pricina unor neconcordanţe între schemă şi realitatea din teren. "De când sunt eu primar fac întâlnire cu reprezentanţii grupurilor de partide cu două zile înainte de şedinţă. Am făcut luni această întâlnire cu dumnealor şi au avut observaţia că desenul respectiv, care reprezintă terenul, nu este foarte clar. Nu sunt individualizate construcţiile care se află în momentul de faţă pe terenul respectiv, este desenat numai acesta. Deşi discuţia pe care o avem noi este legată strict de teren, nu şi despre construcţiile de pe el", a motivat primarul. Conform edilului şef o altă observaţie venită din partea grupurilor de partide a fost aceea că nu a existat suficient timp pentru a verifica situaţia din teren. "În aceste condiţii le-am spus: «Bun, facem aşa cum am mai făcut cu mai multe proiecte în timp - îl lăsăm o lună de zile, între timp mergeţi pe teren, vedem dacă sunt lucruri de lămurit, altele decât cele din material şi cu asta basta». Nu este niciun fel de problemă. Ceea ce a fost mai puţin înţeles este dorinţa noastră de a trece terenul din domeniul naţional în cel local. Nu se pune problema ca terenul să fie vândut sau să fie altceva în momentul acesta", a completat Simionescu. În concluzie, primarul a ţinut să lămurească faptul că este vorba despre o procedură îndelungată. "Dar ca să înceapă o astfel de procedură există pe lege obligaţia noastră de a ne manifesta acordul. «Eu vreau să iau acel teren, că mi se va da, sau nu, este un alt subiect». Deci au fost câteva lucruri care s-au dorit a fi lămurite, avem o perioadă la dispoziţie - nu stă nimeni în apă", a încheiat sursa citată.
Mitrofan: "Este dreptul primarului, ca iniţiator de hotărâri, să-şi retragă iniţiativele legislative propuse"
Legat de decizia primarului de a renunţa la iniţiativa propusă, am încercat să aflăm şi părerile consilierilor locali în această privinţă. În ciuda declaraţiei primarului că s-a luat această decizie încă de la începutul săptămânii, PDL-istul Daniel Mitrofan s-a arătat surprins de faptul că proiectul nu a mai intrat pe ordinea de zi. "Este dreptul primarului, ca iniţiator de hotărâri, să-şi retragă iniţiativele legislative propuse în Consiliul Local Municipal. În ceea ce priveşte terenul de pe malul Dunării, care se află în domeniul public al statului, propunerea era doar de trecere în domeniul public al Municipiului Brăila. Mi s-ar fi părut o hotărâre de bun augur pentru că intra într-un parcurs de legalitate a ceea ce se întâmplă la momentul actual cu terenul aflat în administrarea Serviciului de Transport Local. Ar fi fost un pas înainte pentru lămurirea situaţiei de acolo", a declarat Mitrofan. Acesta a explicat că ar fi preferat ca proiectul să rămână pe ordinea de zi pentru a putea fi dezbătut. "Pentru mine ar fi fost benefică introducerea pe ordinea de zi şi lămurirea situaţiei juridice a acelui teren. De fapt, el este acum în domeniul public al statului, în momentul actual, în exploatarea Serviciului de Transport. Nu ştiu exact stadiul de legalitate a ceea ce se întâmplă pe malul Dunării, dar era un pas înainte în lămurirea situaţiei", şi-a încheiat democrat liberalul declaraţia.
Surprins de gestul primarului s-a dovedit şi preşedintele de şedinţă Ionel Alexandru, liderul PNG Brăila. Consilierul a ţinut să specifice că proiectul va fi analizat mai amănunţit de către membrii comisiilor pentru a i se aduce îmbunătăţiri. "Acest proiect a fost retras de pe ordinea de zi, pentru că urma să apară o serie de discuţii. Trecerea aceasta din domeniul public în domeniul privat e cu subînţeles. Noi vom căuta să modificăm proiectul în comisii, să vedem cum îl mai putem îmbunătăţi", a spus PNG-istul.
În acelaşi context, şi Dorin Petrea, consilier municipal din partea UNPR Brăila, s-a arătat dezamăgit de faptul că proiectul a fost amânat. "La prima vedere, iniţiativa primarului părea lăudabilă. Dacă ne uităm pe ordinea de zi, aceasta era singura iniţiativă care aducea plusvaloare Brăilei şi bani în plus la bugetul local. Însă dacă intrăm în amănunt, ne dăm seama că nu există un proiect de amploare pentru toată această suprafaţă", a spus Petrea. Consilierul a ţinut să precizeze că ar fi dorit să lămurească, totuşi, anumite chestiuni în privinţa iniţiativei primarului. "Întrebarea era dacă se va face pe toată suprafaţa sau se va împărţi pe bucăţi către cei care sunt existenţi pe acest domeniu, sau la cererile viitoare. Din câte ştiu sunt câteva companii care deja îşi desfăşoară activitatea în momentul acesta pe suprafaţa amintită, se pare că total ilegal, fără aprobarea CLM. De asemenea, suprafaţa se întinde până la trecerea de la BAC - Stânca şi am vrea să ştim dacă prin această trecere din mediul de stat, sub conducerea autorităţilor locale, va fi afectată activitatea celor de la IMB. Să nu uităm că aceasta face parte din puţinele companii care au peste 1.000 de angajaţi în Brăila şi am fi vrut să ştim dacă le va fi afectată în vreun mod activitatea", a încheiat UNPR-istul.
Reamintim că în ediţia noastră de ieri arătam faptul că Primăria dorea să treacă prin CLM o hotărâre în baza căreia să înceapă demersurile de a transfera terenul de pe faleză din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Brăila. Scopul declarat al acestei manevre era posibilitatea de a extinde amenajarea falezei şi realizarea unor obiective social-economice. Ciudat în această chestiune e faptul că pe o mare parte din terenul în cauză există deja un obiectiv economic privat care, în ciuda faptului că terenul era al statului, plătea taxe de concesiune către Primărie. Mai mult decât atât, tot în zona respectivă, o firmă deţinută de rudele consilierului local Sorin Costin încearcă de mult timp să realizeze un debarcader, deşi nu are autorizaţiile necesare.