Simionescu recunoaşte vina CUP «Dunărea» pentru inundaţii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Simionescu recunoaşte vina CUP «Dunărea» pentru inundaţii

Primarul Aurel Simionescu a recunoscut vina Companiei de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila în gestionarea problemei inundaţiilor recente din municipiu. Acesta a afirmat, ieri, că nu crede explicaţia prezentată de Constantin Toma, directorul tehnic al CUP "Dunărea" şi a susţinut că va verifica personal modul în care s-a acţionat la pornirea staţiei de pompare a apei. "Am să mă duc, şi cât mai e inginerul din mine, cât mai ştie hidraulică, o să mă uit şi eu puţin. Măcar pentru curiozitatea mea personală. Din motivaţia pe care v-au spus-o, înţeleg, a fost un vârf foarte mare de sarcină - că au fost 50 l/mp - şi că într-un anumit moment nu au făcut faţă pompele, pentru că ele pornesc automat etc. Din punctul meu de vedere, pompele au fost pornite târziu. Dar e un punct de vedere, fără o verificare strictă a situaţiei respective. Pentru că dacă pompele pornesc după ce s-a umplut, atunci cu certitudine până când se goleşte durează. Dacă pompele se pornesc în momentul în care începe să vină apa, atunci ar trebui să facă faţă. A plouat mult la un moment dat, dar nu pe o durată foarte lungă de timp, ca să zici: «Domle, nu au mai făcut faţă». Dar o să mă duc eu aşa, ca inginer, să mă uit puţin, pentru că este important de văzut lucrul ăsta. Şi poate este important de văzut şi dacă sistemul automatizat poate fi reglat ca reacţie. Pentru că pe o ploaie obişnuită, să spunem aşa, nu este nevoie ca el să pornească. Dar care este declicul, momentul când se face diferenţierea între o ploaie obişnuită şi o ploaie din aceasta, cu o cantitate mai mare de apă?", a declarat Simionescu. Cât despre explicaţia directorului CUP "Dunărea" legată de faptul că şi asfaltarea străzii a contribuit la complicarea situaţiei, edilul-şef s-a arătat total dezaprobator. "Este un adevăr că apa s-a scurs mult mai repede în condiţiile în care nu a mai fost piatră cubică, dar în acelaşi timp, adevărul este că dacă apa nu s-ar fi scurs mult mai repede, s-ar fi adunat în altă parte. Deci, intrăm într-un cerc din ăsta... Încă o dată, din punctul meu de vedere, acolo a fost o chestiune legată de viteza, de momentul în care a început să funcţioneze sistemul. Pentru că din momentul în care a început să funcţioneze, lucrurile s-au reglat. Sigur, corelat şi cu faptul că ploaia a încetat. Trebuie să facem o verificare", a conchis sursa citată.

Boboc condamnă "corupţia PSD-istă" şi cere căderi de capete

Episodul inundaţiilor a fost comentat, ieri, şi de candidatul PNL Brăila la Primărie, Cătălin Boboc. Liberalul consideră ca administraţia actuală este principalul vinovat în modul cum s-a gestionat această problemă şi faptul că PSD-iştii lucrează mereu cu "firme de casă" şi-a spus din nou cuvântul. "Acum două zile Brăila era sub ape. De ce suntem aici? Din cauza corupţiei. Acesta este motivul pentru care Brăila arată cum arată din punct de vedere al străzilor, al infrastructurii în general, canalizare, tot ce ţine de străzi şi de şosele. De ce din cauza corupţiei? Pentru că anumite firme sunt abonate la banii publici la Consiliul Judeţean - ştiţi că sunt şi în anchetă -, dar şi la Primărie. Firme care aparţin liderilor PSD, foşti şi actuali. Firme conduse de oameni PSD, consilieri locali, judeţeni. Niciodată nu ai cum din aceiaşi bani să faci o întreagă lucrare când tu vrei să direcţionezi o parte din ei către partid, către buzunarele proprii. Nu ai cum!", a comentat deranjat Boboc. Acesta s-a arătat extrem de nemulţumit de reacţia directorului CUP "Dunărea" şi a punctat că este total în neregulă ca brăilenii să plătească taxa pentru apa pluvială în astfel de condiţii. "Dar ce a spus acel director PSD... de fapt, toată compania este PSD-istă. Ce a spus el nu e un termen care îmi place, aş prefera să nu îl folosesc, dar este nesimţire. Vina este a lor! Este a firmelor care au plimbat banii şi au sifonat banii de acolo şi care n-au făcut lucrări cum trebuia. CUP «Dunărea» se pregăteşte să facă lucrări, să aloce bani din bugetul propriu, să acopere aceste alocări ca fiind reparaţii curente, dar cu care, de fapt, vor să asfalteze gropile cu nişte firme. Nu vreau să dau nume, dar dumneavoastră le ştiţi. Nişte firme au câştigat nişte lucrări, au început şi nu le-au finalizat. Iar ei acum vor să acopere din fondurile proprii ale CUP «Dunărea», care sigur se vor regăsi apoi în costuri", a mai completat sursa citată.

Avram, Mangiurea şi Chiriţă - principalii vinovaţi în ochii lui Boboc

Pentru a-şi justifica acuzaţiile, liberalul a subliniat că din Consiliul de Administraţie al CUP "Dunărea" fac parte consilierul judeţean PSD Ionel Avram, consilierul municipal PSD Silviu Mangiurea şi directorul Mihai Chiriţă, toţi câştigându-şi poziţia ca urmare a unor contestaţii. "Să vă spun ce se întâmplă astăzi: domnul director acum de la ECO «Dunărea», fostul director economic de la «Concivia», domnul consilier judeţean (n.r. - Ionel Avram) fost şi viitor, înţeleg că e pe lista de CJ în continuare, adică un om încă implicat în viaţa de partid la vârful PSD, tocmai a câştigat o poziţie de membru CA la CUP «Dunărea». Dar nu din prima, ci în urma unei contestaţii. Domnul Silviu Mangiurea, consilier local, fost şi viitor al PSD, omul care, după ce s-a desfiinţat CET-ul, la care e preşedinte de Consiliu de Administraţie, rămânând şcolile, grădiniţele şi căminele din oraş fără încălzire, a pus mare parte dintre aceste instalaţii de încălzire. De asemenea, a câştigat nu din prima, ci în urma unei contestaţii - pe care ghiciţi cine a judecat-o? Tot ei. A câştigat, de asemenea, un loc în CA-ul de la APA. La fel şi veşnicul director Chiriţă. Iar planurile sunt exact în direcţia asta: de a aloca bani din bugetul propriu", a declarat Boboc, punctând că în viitorul apropiat se preconizează lucrări de reabilitare a străzilor ce se vor efectua din banii Companiei de Apă. "Vor să pună bani, pe care să îi acopere ca fiind cheltuieli curente - aşa să îi explice în buget -, dar de fapt, cu aceştia vor să acopere găurile, toate minusurile care sunt acolo la această companie din proiecte de mult timp derulate. Este aceeaşi situaţie oarecum şi în judeţ. Acolo au câştigat aceleaşi două firme cunoscute, 99% dintre lucrări", a mai afirmat Boboc. Ca soluţie, liberalul a indicat tragerea la răspundere a vinovaţilor şi a celor care au semnat pentru primirea unor lucrări nefinalizate, precum şi organizarea pe viitor a unor licitaţii transparente, în prezenţa reprezentanţilor mass-media.
Cotidianul "Obiectiv Vocea Brăilei" are în documentare un material
pe tema derulării procedurii de selecţie a administratorilor Companiei de Utilităţi Publice Dunărea Brăila. De altfel, redactorii noştri au solicitat un punct de vedere conducerii companiei, pe această temă, aşteptând răspunsuri la întrebările punctuale formulate în solicitarea înaintată în cursul săptămânii trecute.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro