Mergi la conţinutul principal

Simionescu prezintă primele impresii din Franţa

Proaspăt întors din Franţa, primarul Aurel Simionescu a făcut, ieri, primele mărturisiri în privinţa vizitei sale acolo, alături de preşedintele interimar al CJ, Viorel Mortu, şi cei doi arhitecţi şefi ai Brăilei. Plecarea liderilor administraţiei brăilene în Franţa, în perioada 22 - 26 iunie, s-a datorat unui demers al Ministerului Dezvoltării, ce vizează punerea în valoare a siturilor istorice ale oraşelor din România, element care s-a potrivit destul de bine cu participarea Brăilei la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Simionescu a precizat că discuţiile din Franţa au decurs destul de bine şi că a avut ocazia de a propune o colaborare instituţională în viitorul apropiat. "În cadrul vizitei din Franţa am discutat, pe de o parte, zona politico-administrativă, şi, pe cealaltă, zona tehnică, pentru că au participat şi arhitecţii şefi. Discuţia pe care am avut-o este legată de modalitatea în care anumite zone din oraşele României, respectiv Brăila, pot face obiectul atragerii unor fonduri europene pentru punerea în valoare a siturilor istorice, valorificarea potenţialului arhitectural etc. Este o colaborare de nivel internaţional între Ministerul Dezvoltării din România şi ministerul de resort din Franţa. Dacă discutăm despre partea politico-administrativă, este vorba de modalitatea în care ei au înţeles să facă acest lucru. Adică, pe nivel guvernamental instituirea unui program ce vizează aceste oraşe declarate cu potenţial istoric. Din punct de vedere financiar, finanţarea în Franţa s-a făcut pe patru niveluri: naţional, regional, departamental şi local", a declarat Simionescu.

Se vrea un parteneriat cu Franţa pentru accesarea de fonduri europene

În aceeaşi ordine de idei, edilul-şef a mai amintit că în Franţa s-a mai discutat despre o anumită constrângere ca după eventuala reabilitare a unei anumite zone, cum ar fi centrul vechi al oraşului, aceasta să poată fi vizitată de către turişti, cărora să li se permită să observe unde anume s-a intervenit. "Din punct de vedere tehnic, arhitecţii noştri au discutat diverse soluţii care au fost puse acolo, modul în care s-a intervenit integrat pe planul de urbanism, modul în care s-au conservat anumite zone sau elemente din zonele respective, care au fost considerate ca fiind valoroase. Eu sper ca lucrurile să evolueze şi împreună să găsim o formulă de colaborare instituţională. Asta am avansat eu ca idee şi a fost destul de bine primită. Şi modul în care putem împreună să accesăm nişte fonduri, pe o anumită zonă pe care noi o avem comună, respectiv, locuinţe, arhitectură, zona sfârşitului secolului XIX - începutul secolului XX pe care o avem şi noi, şi francezii. Eu cred că a fost o chestiune interesantă şi sper să avem nişte paşi de făcut împreună, care să fie favorabili acestui demers", a conchis Simionescu.

Vizita liderilor administraţiei brăilene, consemnată de presa franceză

Vizita primarului Aurel Simionescu şi a preşedintelui interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, nu a trecut neobservată de presa franceză. Cotidianul "LEst eclair" a publicat pe 24 iunie un articol ce are ca temă tocmai vizita delegaţiei brăilene în Franţa, pentru a descoperi modul în care administraţia de acolo a procedat la salvarea sitului istoric al oraşului Troyes. "Oraşul Troyes a primit o delegaţie din România formată din primarul Brăilei, aleşi locali şi arhitecţi. Delegaţia a venit cu un scop precis, acela de a descoperi sectorul protejat din Troyes şi de a afla avantajele care au permis reabilitarea acestuia. Organizată de Xavier Vittori, directorul serviciului urbanism şi Asociaţia naţională a oraşelor protejate, această întâlnire a durat două zile. Din program: vizitarea centrului istoric şi a cartierelor reabilitate, şedinţe de lucru pe diferite teme de urbanism", se arată în articolul "LEst eclair".
Ştirea privind vizita oficialilor brăileni poate fi citită şi online, accesând link-ul: http://www.lest-eclair.fr/297373/article/2015-06-23/des-roumains-decouvrent-le-secteur-sauvegarde-troyen

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro