Primarul Aurel Simionescu a discutat, ieri, despre suprapopularea adăposturilor pentru câinii fără stăpân din municipiu. Acesta susţine că, în cele din urmă, în ciuda supărărilor iubitorilor de animale, se va ajunge la eutanasierea câinilor comunitari, dacă aceştia nu sunt adoptaţi. "Au tot fost discuţii, avem intervenţii ale oamenilor care doresc să se ia câinii din diverse zone ale oraşului. Noi am intervenit de fiecare dată. În prezent, vă spun că adăposturile sunt pline. Noi avem în gestiune adăpostul de la Unirea, dar există şi cel de la Lacu Sărat, pe care îl avem în parteneriat cu ONG-ul respectiv (n.r. - Dog Rescue) şi care de asemenea este plin. Deci, avem în momentul de faţă în cele două adăposturi în jur de 700 - 750 de câini. Deocamdată, încă este o oarecare ambiguitate în ceea ce priveşte legea, cu tot felul de contestări la Înalta Curte în privinţa normelor de aplicare. Dar va trebui până la urmă - dacă iubitorii de animale nu îşi manifestă dorinţa de a adopta aceşti câini - să aplicăm dincolo de măsura de eutanasiere pentru câini bătrâni, bolnavi, agresivi etc. ceea ce spune legea în legătură cu eutanasierea după o anumită perioadă de timp. Poate nu neapărat două săptămâni, cum spune astăzi legea, dar oricum la un moment dat va trebui. Pentru că efectiv nu ai unde să mai aşezi aceste animale", a declarat Simionescu.
Primarul, supărat pe brăilenii care nu lasă hingherii să îşi facă treaba
Pe lângă aspectul umplerii până la refuz a adăposturilor, edilul-şef a subliniat că există şi o foarte mare presiune din partea cetăţenilor, care cer strângerea câinilor periculoşi de pe străzi. Mergând pe aceeaşi linie, primarul s-a plâns că în egală măsură, de câte ori se încearcă o intervenţie privind capturarea patrupedelor, iubitorii de animale intervin şi împiedică hingherii să îşi facă datoria. "În fiecare zi primim câte un e-mail din partea cetăţenilor dintr-o zonă sau alta din oraş, care spun că există aceşti câini şi întreabă ce facem cu ei. Există presiuni din partea oamenilor. De exemplu, m-am întâlnit cu cineva dintre colegii noştri şi l-am întrebat unde merge. Mi-a spus că la Direcţia de Finanţe. Când am întrebat «Păi de ce pe aici?», a răspuns: «Pentru că am nişte iubitori de animale la blocurile de la Romarta care îi hrănesc, le dau apă». La Romarta nouă sunt mulţi câini. I-am mai adunat. Dar de fiecare dată când avem o intenţie să îi adunăm, avem parte de toate invectivele posibile", a povestit primarule.
Reamintim că adăpostul de câini de la Unirea, administrat de Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodarire Locală din cadrul Primăriei Brăila, a ajuns aproape de capacitate maximă. În prezent, sunt cazaţi acolo 430 de câini strânşi de pe străzile municipiului. Din acest motiv, acţiuni de capturare se mai fac doar în cazul unor reclamaţii primite din partea cetăţenilor.