• ex-primarul Aurel Simionescu, preşedintele executiv al PSD Brăila, a făcut, vineri, un comentariu în legătură cu harababura legată de facturile la apa de ploaie şi modul în care acestea s-au calculat • fostul edil-şef susţine că a fost informat, recent, că la calcul s-au folosit datele emise de ANM pentru Municipiul Brăila, lucru pe care nu îl crede, deoarece întotdeauna s-a vorbit în trecut despre date pe judeţ • acesta le-a cerut celor doi lideri ai administraţiei să stea la o masă cu conducerea CUP Dunărea şi să se pună de acord asupra informaţiilor emise public
Scandalul facturilor emise pe ultimii trei ani de CUP Dunărea în privinţa apei de ploaie continuă să stârnească agitaţie pe scena politică brăileană. Fostul primar Aurel Simionescu s-a arătat nemulţumit de modul în care gestionează problema cei din conducerea Companiei, în special în privinţa informaţiilor publice emise, care uneori nu sunt concludente deşi implică probleme de ordin tehnic. Acesta le-a sugerat primarului Marian Dragomir şi preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, să stea la o masă cu toţi factorii de conducere ai Companiei şi să ceară lămurirea şi rezolvarea tuturor problemelor, dar şi să se pună de acord asupra declaraţiilor pe care le fac publice ulterior pe teme atât de sensibile.
Simionescu s-a arătat deranjat şi de ultima informaţie apărută în spaţiul public (la cea mai recentă şedinţă ordinară a CJ Brăila) privind faptul că facturile la apa de ploaie se calculează în baza datelor emise de ANM doar pe Municipiu şi nu pe întreg judeţul.
“Astăzi (n.r. vineri), de exemplu, am avut o discuţie despre următorul lucru: unde se măsoară cantitatea de apă pluvială? Astăzi! Nu vreau să reluăm discuţia despre apa pluvială, dar vă spun că eu am avut o informaţie pe care până acum n-am avut-o. Şi vă spun că nu cred nici acum în ea, dar o să o verific. Mi se spune că se măsoară la Municipiul Brăila. Deci toate informaţiile pe care le-am avut de fiecare dată au fost legate de faptul că este vorba de apa din Judeţul Brăila, nu din Municipiul Brăila. Că întâmplător, judeţul ăsta se cheamă ca şi Municipiul, este alt subiect. Dar informaţia pe care am avut-o eu a fost aceea că discutăm despre apa pluvială din judeţul Brăila. Este o discuţie pe care am avut-o dintotdeauna”, a declarat Simionescu.
Liderul PSD-ist, a profitat de prezenţa celor doi şefi ai administraţiei brăilene la conferinţa de presă pentru a le sugera să fie ceva mai “fermi” cu membrii din consiliul director al CUP Dunărea.
“Deci, problema pe care cred că o avem - şi poate, mă rog, şi întâmplările de la CUP Dunărea cu schimbarea conducerii, a Consiliului de Administraţie etc. le-au mai amestecat, le-au bulversat -, este, luând partea pozitivă a acestei dezbateri, că au fost scoase în evidenţă o serie de disfuncţionalităţi cărora trebuie să li se găsească mai repede soluţia. Am avut o discuţie astăzi (n.r. - vineri) despre montarea de pluviometre şi toată nebunia. Nu contează. Toate trebuie rezolvate cât mai repede. Totodeauna se va mai întâmpla ceva. Iar colegii noştri de la CUP Dunărea trebuie să se aşeze dimineaţa - sau seara, nu ştiu când -, la o masă şi să îşi discute părerile ca să nu mai aibă opinii diferite despre lucruri care sunt cuantificabile şi clare. Nu discutăm acum dacă plouă mai mult sau mai puţin, ci despre cantitatea respectivă. Nu discutăm despre cum arată factura că e albă, neagră sau roşie. Discutăm despre conţinutul unei facturi clare. Nu are importanţă că unul exprimă o părere economică, altul managerială şi altul juridică. Nu poţi să ai păreri diferite în legătură cu modul cum arată o factură. Nu se poate întâmpla chestia asta! Nu poţi să nu spui că apa de ploaie se facturează în oraşele în care avem canalizare. E clar că le ştim pe cele care au canalizare, cum funcţionează. Aici cred că este o disfuncţionalitate şi va trebui prin intermediul primarului Marian Dragomir, care este preşedintele ADI Dunărea şi a domnului preşedinte CJ Brăila, Francisk Chiriac, care este vicepreşedinte la ADI Dunărea, să fie adunaţi cei din conducere, mai ferm, să spunem aşa, la masă. Pe de o parte, să închidă odată subiectul ăsta, să soluţioneze problema, pe de altă parte să avem nişte opinii corecte, clare, adevărate despre ceea ce se întâmplă”, a declarat Simionescu, referindu-se la faptul că încă există neclarităţi în privinţa modului în care Compania a facturat apa de ploaieîn municipiu şi în judeţ.
Simionescu a afirmat că Dănăilă nu avea cum să ştie modul în care s-a facturat
Mergând pe aceeaşi linie, plecând de la ideea că au existat cazuri în care CUP Dunărea a folosit două formule de calcul pentru facturarea apei pluviale la cei care locuiesc la casă (una dintre formule nemaifiind valabilă), Simionescu a comentat şi acuzaţiile colegilor la adresa lui Dănăilă.
Fostul primar susţine că orice viceprimar poate afla astfel de chestiuni din discuţiile cu cetăţenii, din întâlnirile care au avut loc la ADI Dunărea, din luările de cuvânt ale primarilor, însă din punctul său de vedere este puţin probabil că Alexandru Dănăilă să fi ştiut despre nereguli în perioada când a ocupat fotoliul de viceprimar.
“Dacă cei de la CUP Dunărea nu au spus nimic, din punctul meu de vedere nu avea cum să ştie”, a punctat Simionescu.