Mergi la conţinutul principal

Simionescu către primari: «Să nu vă mai gândiţi foarte tare la un PNDL 3»

• în schimb, primarii din judeţ au fost sfătuiţi să ia în considerare Fondul Naţional de Investiţii • de asemenea, un alt avertisment al lui Aurel Simionescu a fost acela ca primarii să finalizeze cât mai repede proiectele începute, iar la final de an să nu aibă excedent mare, căci există riscul să nu mai primească niciun leu

 

Într-o întâlnire recentă a primarilor brăileni la Consiliul Judeţean, aceştia au fost avertizaţi să aibă grijă ca proiectele pe care le au acum în desfăşurare să se finalizeze cât mai repede, pentru a nu rămâne bani mulţi în excedent. Cel care le-a spus aceste lucruri este chiar Aurel Simionescu, unul dintre consilierii personali ai primarului Marian Dragomir care-l reprezintă deseori pe acesta la întâlnirile la nivel guvernamental, în special la cele ale Asociaţiei Municipiilor din România. Un alt avertisment a fost acela ca primarii să nu se mai gândească la un al treilea Program Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), ci, mai degrabă, să ia în considerare Fondul Naţional de Investiţii (FNI).

Liberalul Costel Capbun, primarul comunei Berteştii de Jos, a fost cel care a ridicat problema constructorilor care cer mai mulţi bani pentru lucrări. “Domnule preşedinte, la PNDL 2, constructorii deja spun: «Domnule, nu mai continuăm lucrările că s-au terminat banii». Ce puteţi să ne spuneţi despre finanţare?”, a fost întrebarea adresată lui Francisk Chiriac, preşedintele CJ Brăila. Chiriac i-a dat cuvântul lui Simionescu pentru a răspunde. “Deci am fost la două-trei rânduri de discuţii cu domnul ministru Teodorovici privind rectificarea pe care o aşteptăm. În cifre, Programul Naţional de Dezvoltare Locală pe anul ăsta era undeva spre 3,8 miliarde lei. Deja proiectele şi lucrările şi toate celelalte au trecut de 4 miliarde lei. Se face rectificare şi se acoperă suma respectivă. Suma înseamnă ce se va cheltui până la sfârşitul anului. Ceea ce eu vreau să vă rog, am discutat şi cu domnul preşedinte Chiriac, este să acceleraţi, să pedalaţi puţin pe constructor. Trebuie să facem acest lucru, ca să pot fi duse facturile respective şi să se facă plăţile. Nu există în momentul de faţă plăţi neachitate din varii motive. Golurile au fost şi vor fi întotdeauna, dar sumele sunt. Ca să închid discuţia, va veni rectificarea”, a spus Aurel Simionescu.

Sursa citată a adăugat că primarii trebuie să fie atenţi la excedentul pe care îl înregistrează şi i-a sfătuit să facă o analiză asupra acestui aspect. “Atenţie la excedentul pe care îl înregistraţi. La sfârşit de an este excedent. Pentru că toate judecăţile se fac în felul următor: voi staţi pe bani, pe vreo 10 - 12 miliarde la nivel naţional. Nu primiţi dobândă, nu îi duceţi în economie ca Statul să ia 20% TVA, ca noi să luăm impozitele de la cei care lucrează. Deci sunt blocaţi pe undeva pe acolo. Sunt blocaţi şi în 2017 şi în 2018, şi în 2019. Parcă şi din 2016. Şi de fiecare dată se va reproşa acelaşi lucru: «Voi vreţi bani că nu aveţi, dar staţi pe nişte bani». Că unii stau pe bani şi alţii nu au bani, este altă discuţie. Rugămintea este să analizaţi foarte bine, nici să nu rămâneţi fără, dar nici să rămâneţi cu nişte sume mari. Domnul Teodorovici a dat un exemplu de genul acesta, o comună care spunea că nu are bani pentru funcţionare, dar în excedent avea mai mult decât suma pe tot anul. Îi păstra pentru proiecte, pentru ceva. Deci încercaţi să găsiţi o formă de echilibru. Pentru că se va reproşa de fiecare dată că sunt bani şi atunci când va fi rectificare, o să vă spună: aveţi, nu mai primiţi! Că de aia e echilibrare, să se dea celor care nu au”, a mai declarat Simionescu.

Acesta le-a spus primarilor să nu se mai gândească la un PNDL 3, ci ar fi bine să ia în considerare Fondul Naţional de Investiţii, “care creează nişte oportunităţi şi care până la urmă e o formulă care cel puţin pare interesantă în momentul de faţă”, a conchis fostul primar al municipiului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro