Simionescu: «Pentru mesaj le dau dreptate, pentru ideea de a face Guvernul în stradă, nu» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Simionescu: «Pentru mesaj le dau dreptate, pentru ideea de a face Guvernul în stradă, nu»

Protestele românilor care au ieşit în stradă în această săptămână pentru a-şi manifesta nemulţumirile vizavi de clasa politică, după tragedia ce a avut loc în clubul Colectiv, din Bucureşti, i-a pus pe jar şi pe performerii administraţiei brăilene. Primarul Aurel Simionescu a comentat, ieri, subiectul în cadrul unei conferinţe de presă, subliniind că din punctul său de vedere, în ciuda dorinţei generale a oamenilor, democraţia nu poate exista fără partide politice. "Pentru mesaj le dau dreptate, pentru ideea că putem face Guvernul în stradă, nu. Nu se poate face aşa. Dar Parlamentul, partidele sigur că pot spune: «Da, domnule, facem un guvern de tehnocraţi sau independenţi sau cum le-om spune noi, pe care îl susţinem până la realizarea unor alegeri care să dea structura politică». Acest Guvern poate fi compus chiar şi dintre persoanele aflate acum în stradă. Nu ştiu dacă i-a întrebat cineva şi pe oamenii ăia dacă ar vrea cineva. Nu ştiu dacă l-a întrebat cineva pe Dan Puric dacă vrea să fie ministrul Educaţiei, de exemplu. Dar forma de guvernare în ţara asta, în statul democratic, este rezultatul unui vot politic", a declarat Simionescu. Totodată, sursa citată a mai afirmat că mesajul celor care au ieşit în stradă este cât se poate de îndreptăţit, însă trebuie pus în practică plecând de la Constituţie şi legile aflate în vigoare. "Mai rămâne întrebarea: când? Imediat sau mai târziu? Din punctul meu de vedere, lucrurile astea trebuie închise repede. Nu să aşteptăm 9 luni că poate s-o întâmpla sau nu. Ar trebui să se schimbe repede. (...) Nu are importanţă că este iarnă. Eu vă aduc aminte că am votat şi pe 12 decembrie. Atunci se putea sau chiar mai târziu, la un moment dat. La Parlamentare am votat pe 9 decembrie. Deci, nu cred că asta e o problemă, dacă e să discutăm în termeni realişti", a mai afirmat Simionescu despre posibilitatea organizării de alegeri anticipate, una dintre doleanţele celor care ies în stradă.

Primarul atenţionează asupra consecinţelor protestelor

Aurel Simionescu s-a arătat extrem de deschis în privinţa organizării de alegeri anticipate şi chiar la toate nivelurile, nu doar cel parlamentar. Însă edilul-şef a dorit să sublinieze şi câteva dintre consecinţele unui asemenea demers. "Alegeri anticipate pot fi oricând făcute, putem face alegeri anticipate şi pentru autorităţile locale. Nu e niciun fel de problemă. Le putem face cu totul, ca să nu cheltuim de o sută de ori pentru urne şi altele. Problema este că la alegeri, de oricare tip ar fi ele, vor participa partide politice şi candidaţi independenţi, că aşa este reglementarea în orice ţară. Poate că ceea ce am rezolva ar fi o chestiune legată de numărul de parlamentari. Din punctul meu de vedere a fost o greşeală să revenim la votul pe liste, pentru că atunci când cetăţeanul vedea candidatul respectiv în faţa sa putea să aibă un anumit tip de atitudine la vot. Acum, când vede o listă, începe o altă discuţie. Trebuie să voteze obligatoriu o listă de partid. Dacă tot vrem să avem înnoirea clasei politice, eu cred că votul uninominal era cel care - nu zic neapărat că rezolva toată povestea asta -, dar era unul mai aplicat, mai direct. Legătura între votant şi cel care candidează era una mai directă. În sfârşit, aşa s-a considerat, asta e", a afirmat Simionescu. De asemenea, acesta a ţinut să atragă atenţia asupra problemelor cauzate de schimbarea bruscă a Guvernului. Edilul-şef a amintit că Guvernul Ponta urma să prezinte bugetul şi să îl supună dezbaterii în Parlament, astfel încât, ulterior, să fie aprobat şi de autorităţile locale. "Deci, e un întreg mecanism care nu se va mai declanşa probabil. Nu ştiu cine mai prezintă şi cui îi prezintă în momentul ăsta bugetul?! Iar efectele concrete sunt că noi va trebui să lucrăm pe bugetul de anul trecut, pe programele pe care le avem anul trecut, pe investiţiile de atunci. Noi am mai fost în situaţia în care am aprobat bugetul prin martie, ceea ce nu e în regulă. De exemplu, în această perioadă noi ne gândeam să aprobăm - după ce aveam bugetul, cu programul de investiţii -, trecerea la proiectare pentru ceea ce înseamnă Programele Operaţionale. Astfel proiectele respective urmau să se întâmple undeva în perioada de iarnă şi din aprilie să le putem pune pe listă, pe achiziţii şi toate celelalte. Or, în momentul de faţă, nu putem să avem un alt program de investiţii pentru că el se aprobă odată cu bugetul", a conchis primarul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro