Mergi la conţinutul principal

Simion Bogdan-Mihai și Lăutarii de Mătase, pentru prima dată la Brăila

* pe 24 ianuarie, de Ziua Principatelor Române, Teatrul ”Maria Filotti” va găzdui un concert de muzică lăutărească, un spectacol cu povești de iubire, trădare și speranță

 

Pe 24 Ianuarie, începând cu ora 19.00, Teatrul „Maria Filotti” va găzdui un concert de muzică țărănească românească, lăutărească țigănească și din perioada interbelică (Café-chantant, romanțe, tango), susținut de Simion Bogdan-Mihai și Lăutarii de Mătase, care vor fi pentru prima dată la Brăila.

Vocea plină de emoție și căldură a cobzarului Simion Bogdan-Mihai aduce la viață o muzică veche, plină de poezie și mister. Căutător al folclorului autentic, românesc și țigănesc, Simion Bogdan-Mihai spune povești și ne plimbă cu ajutorul Tarafului prin vremuri fermecate. Lăutarii de Mătase sunt Nelu Răducanu, Cornel Neacșu, Robert Adam Szoltan și Mandi Pană. Ritmul lor te încântă, iar armonia lor îți descântă pentru ca muzica lăutăreasca să ducă dorul cât mai departe de inimile ascultătorilor.

„Tatăl meu a cântat, bunica mea a cântat... Învățam la școală că Enescu și Eminescu iubesc folclorul, iar eu vedeam la televizor pe Irina Loghin și Maria Ciobanu și în capul meu era un blocaj mental. Mă întrebam cum de oamenii ăștia au putut produce niște bijuterii literare și muzicale de o asemenea frumusețe, iar damele alea împopoțonate de la televizor cântau despre cum li s-a îmbătat primarul în comună. După care am început ușor, ușor să descopăr că e vorba de o altă muzică acolo care a fost parțial înlocuită în comunism și aproape complet după ‘90. Din motive ideologice în comunism și după ‘90 din motive de business”, declara Simion Bogdan-Mihai.

Bogdan-Mihai Simion este cobzar, doctor în Litere, actor, scriitor, artist, lăutar de la 15 ani, promovează muzica tradițională și spune lucrurilor pe nume. Din familie de artiști, acesta caută să ducă tradiția mai departe prin cobza și voce, cu ajutorul muzicii lăutărești pe care o promovează, să aștearnă pe hârtie povești ale celor care fac instrumente muzicale vechi, tradiționale, prin articolele sale publicate, să păstreze și să dea mai departe frumusețea unor vremuri trecute, dar neuitate.

Concertul este organizat sub egida Sărbătorii Naționale - Unirea Principatelor Române.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro