• după ani de zile în care s-a vorbit despre nevoia urgentă de reabilitare a Ceasului Turn din Piața Traian, monumentul-simbol al orașului, luni, 5 februarie, Primăria Brăila a lansat o licitație pentru ca acest proiect să devină realitate • ceasul se află într-o stare avansată de degradare, după cum se poate observa cu ochiul liber • licitația are o valoare estimată la aproape 3 milioane lei, bani din bugetul local, iar ofertele se depun până pe 21 februarie • restaurarea Ceasului de orientare publică din Piața Traian este ultimul pas pentru ca întreaga zonă să aibă o imagine frumoasă
După mai bine de jumătate de secol în care nu s-a făcut nicio lucrare de reparații majore, reabilitarea Ceasului din Piața Traian, simbol oficial al Brăilei, intră în linie dreaptă! Primăria Municipiului Brăila a lansat luni, 5 februarie, în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP), o licitație prin procedură simplificată pentru achiziționarea de ”Servicii de proiectare: asistența tehnică din partea proiectantului, Proiect TehnicÂDetalii de Execuție (PTÂDE) și execuție lucrări, la obiectivul de investiții «Reabilitare ceas de orientare publică, Piața Traian nr. 1»”. Licitația are o valoare totală estimată de aproape 3 milioane lei fără TVA, bani alocați de la bugetul local, din care peste 2,8 milioane lei numai pentru investiția de bază. Primăria se grăbește să înceapă efectiv lucrările la acest proiect, firmele interesante având la dispoziție doar 16 zile pentru a depune ofertele (termen limită 21 februarie). Restaurarea monumentului istoric este ultima ”piesă” pentru ca ”puzzle-ul” privind modernizarea Pieței Traian să fie complet.
Ceasul din Centru, într-o stare avansată de degradare
Ceasul public din Piața Traian nr. 1 este fără îndoială una dintre cele mai reprezentative construcții ale orașului, fiind un reper atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Orologiul reprezintă o piesă de mobilier urban rară, în stil neobaroc – art noveau, stil specific decorării parcurilor și grădinilor, ridicat în anul 1909 de către firma cehă Carol Sakar, din donația lui Petru Naum, lăsată municipalității prin testament, pentru ridicarea «unui turn din metal, cu un ceasornic mare în vârf, în Piața Sf. Arhangheli Mihail și Gavril. De la început, orologiul-turn a fost considerat o piesă de mobilier urban foarte rară, deoarece, în acea epocă, ceasurile publice se montau fie în turnurile bisericilor, fie pe alte construcții administrative. Acesta este unic în România, atât prin aspectul arhitectural, cât și datorită înălțimiii sale, de aproximativ 11,50 m.
Toate acestea sună foarte frumos ”pe hârtie” însă, din păcate, realitatea este acum alta. Trecerea timpului și-a spus cuvântul, iar Ceasul a ajuns în prezent într-o stare avansată de degradare. Oricine trece prin Piața Traian poate observa că monumentul este literalmente mâncat de rugină, mai ales la baza turnului. Fațadele prezintă și acestea urme de coroziune, iar în unele zone oxidările tablei au condus la distrugerea completă a materialului metalic. Inclusiv cadranul ceasului prezintă mari degradări în unele locuri.
Reabilitare după 55 ani
De la construcția sa, în 1909, Ceasul-turn din Piața Traian nu a trecut niciodată printr-o restaurare propriu-zisă. O singură dată a fost făcută o reabilitare mai amplă, în 1968, adică acum mai bine de 55 ani, însă, potrivit celui mai recent raport de expertiză tehnică, nu există date cu privire la modul în care s-au făcut intervențiile și în ce au constat acestea mai exact: dacă au fost intervenții la structura principală de rezistență sau doar intervenții de restaurare exterioară a monumentului. În istoria recentă, o mică lucrare de intervenție a avut loc în 2011, în mandatul fostului primar Aurel Simionescu, când turnul metalic a fost sablat, chituit și grunduit. Apoi, în 2014, o intervenție a fost făcută la ceas. Mai exact, după cutremurul din data de 22 noiembrie 2014, cadranul dinspre Str. Împăratul Traian s-a spart în două, iar Primăria a luat măsuri pentru înlocuirea acestuia. În rest, în toți acești ani, doar s-a mai aplicat câte un strat protector de vopsea, împotriva coroziunii și intemperiilor.
Acum, prin licitația lansată, Primăria Brăila vrea să redea monumentului strălucirea de altădată. Astfel, restaurarea Ceasului va fi ultima lucrare pentru ca modernizarea Pieței Traian să fie complet finalizată.
”Noi am reabilitat până acum aproximativ 90% din Piața Traian, urmează ca în primăvară să plantăm salcâmii globulari și să montăm corpurile de iluminat care îi vor pune pe aceștia în valoare. Și acum am început procedura pentru reabilitarea Ceasului din Piața Traian, care din ce știm noi nu a mai fost niciodată complet restaurat de la construirea lui, din 1909”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.
Reamintim că lucrările la Piața Traian, simbol al Brăilei cu o istorie de aproape 200 de ani, au început în luna mai a anului trecut și au vizat reabilitarea pavajului, peste tot fiind puse plăci de granit, în locul plăcilor de marmură, respectiv de beton, care au fost montate în urmă cu peste 40 de ani, mai exact în 1981. De asemenea, au fost montate și borduri de granit și s-a intervenit și asupra părții carosabile, prin rașchetarea asfaltului vechi și turnarea unui covor asfaltic nou. În ceea ce privește vegetația, planurile erau de îndepărtare a speciilor care fac mizerie în anumite perioade ale anului (corcodușii și aguzii), iar restul copacilor să fie toaletați, prin îndepărtarea crengilor uscate. Primăria nu a decis încă dacă vor fi tăiați brazii mari de lângă ceasul-turn, care prin dimensiunile lor afectează monumentalitatea orologiului simbol al Brăilei. De altfel, unul dintre cei patru brazi a fost smuls din rădăcină în timpul viscolului din luna noiembrie a anului trecut. Din fericire, acesta nu a căzut peste ceasul-turn, pe care l-ar fi putut afecta serios... Din cauza vârstei, și ceilalți trei brazi de mari dimensiuni pot constitui un pericol, atât pentru ceasul-turn cât și pentru fântâna arteziană din Piața Traian, un alt monument reper al orașului, recent reabilitat.
Revenind la procesul de modernizare prin care a trecut Piața Traian în 2023, un alt element de noutate, la care se referea și edilul-șef, este faptul că toți pomii din alveolele montate pe trotuarele laterale vor fi iluminați de la radăcină către coronament.
Termenul de finalizare a lucrărilor din Piața Traian este luna martie a acestui an, însă în prezent mai sunt doar mici detalii de pus la punct. Firma care a câștigat acest proiect este ”Micatis” SRL Brăila, contractul având o valoare de peste 5,3 milioane de lei.
Ceasul din Centru, simbol oficial al orașului din 2017
Deși a fost un monument emblematic al orașului încă de la construirea sa, adică de 115 ani, Ceasul din Centru a devenit simbol oficial al orașului, ”cu acte în regulă”, abia în 2017. Totul a pornit de la inițiativa primarului Marian Dragomir, care, la scurt timp după ce și-a preluat primul mandat, a făcut toate demersurile către Oficiul Național pentru Mărci și Invenții (OSIM), iar vestitul orologiu este marcă înregistrată a comunității locale.