Simbolul Brăilei, mâncat de rugină | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
E timpul pentru repararea ceasului-turn din Piața Traian

Simbolul Brăilei, mâncat de rugină

* monument istoric și simbol al Municipiului Brăila (marcă înregistrată), Ceasul public din Piața Traian, nr. 1, a ajuns într-o stare avansată de degradare, fiind literalmente mâncat de rugină pe interior, iar autoritățile au luat decizia de a îndrepta situația * în ședința ordinară din luna august a CLM Brăila a fost aprobată documentația, faza I DALI și indicatorii tehnico-economici în vederea reabilitării ceasului de orientare publică * valoarea totală estimată este de puțin peste 4,2 milioane lei * acest preț a stârnit nemulțumirea consilierilor municipali PNL Brăila * potrivit primarului Marian Dragomir, prețul final se va stabili în urma unei licitații publice, iar lucrarea va putea fi realizată doar de societăți autorizate de Ministerul Culturii

 

Ceasul-turn din Piața Traian, nr. 1, are nevoie rapidă de reparații capitale. Fiind vorba despre un monument istoric, dar și simbol al Municipiului Brăila (marcă înregistrată în 2017, în timpul primului mandat al primarului Marian Dragomir), autoritățile au luat decizia de a remedia problema și au demarat procedurile pentru realizarea unui studiu care să le spună în ce stare se află obiectivul și de ce reparații ar avea nevoie. Ei bine, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal din 31 august, a fost aprobată această documentație, faza I DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții), precum și indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea obiectivului, cu finanțare de la bugetul local. Studiul a fost realizat de o societate din Oradea (”Novartis” SRL) și, potrivit acestuia, valoarea totală a proiectului s-ar putea ridica la puțin peste 4,2 milioane lei, cu TVA. Mai precis, indicatorii tehnico-economici aprobați sunt: 4.283.232,86 lei cu TVA din care construcția plus montajul 3.384.380,86 lei cu TVA. Durata de realizare a obiectivului este de 12 luni, din care două luni au fost preconizate pentru proiectare și restul pentru execuție.

Această sumă a părut puțin cam prea ”piperată” pentru consilierii PNL Brăila, care au solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi încă de la momentul începerii ședinței, însă demersul nu s-a bucurat de sprijinul majorității.

 

Ceasul face parte din lista monumentelor istorice din 2015

Din raportul de specialitate al proiectului aflăm că acest obiectiv reprezintă o piesă decorativă de valoare, fiind amplasat chiar în centrul vechi al orașului.

”Ceasul public din Municipiul Brăila, Piața Traian nr. 1, este una dintre cele mai reprezentative construcții ale orașului. Orologiul reprezintă o piesă de mobilier urban rară, în stil neobaroc – art noveau, stil specific decorării parcurilor și grădinilor, ridicat în anul 1909 de către firma cehă Carol Sakar, din donația lui Petru Naum, lăsată municipalității prin testament, pentru ridicarea «unui turn din metal, cu un ceasornic mare în vârf, în Piața Sf. Arhangheli Mihail și Gavril». De la început, orologiul-turn a fost considerat o piesă de mobilier urban foarte rară, deoarece, în acea epocă, ceasurile publice se montau fie în turnurile bisericilor, fie pe alte construcții administrative. Acesta este unic în România, atât prin aspectul arhitectural, cât și datorită înălțimiii sale, de aproximativ 11,50 m. O atracție a orașului, ceasul public (...) reprezintă și un reper atât pentru localnici, cât și pentru turiști”, se precizează în documentația aflată la mapa consilierilor.

Aceeași sursă amintește faptul că acest obiectiv din Brăila este inclus și în Lista monumentelor istorice încă din 2015. De asemenea, în documentația tehnico-economică sunt prezentate o serie de date despre starea ceasului, punctându-se și că, în prezent, este nefuncțional, aflându-se într-o stare avansată de degradare. Mai precis, obiectivul este vizibil afectat de rugină, care s-a extins foarte mult în interior, în special în zonele unde construcția are îmbinări și unde stratul de vopsea ce a fost aplicat în urmă cu mai mulți ani nu a mai fost de folos. În unele locuri rugina se poate vedea și la suprafață. De asemenea, oxidările tablei în unele zone au condus la distrugerea completă a materialului metalic. În unele puncte s-a ajuns la perforări, depuneri, scurgeri etc. Multe dintre detaliile artistice ale construcției sunt în prezent afectate de rugină. Chiar și cadranul ceasului prezintă mari degradări în unele locuri, după cum a mai arătat societatea care a realizat studiul.

 

Prețul final va fi stabilit în urma unei licitații publice

Revenind la ședința de CLM, la momentul dezbaterii acestui punct, consilierii municipali ai PNL Brăila, prin vocea lui Florin Gheorghiță, au semnalat faptul că ar fi necesară o mai bună fundamentare a proiectului. Acesta a explicat că liberalii susțin reabilitarea ceasului, dar au oarece rezerve legate de sumele propuse spre aprobare.

Primarul Marian Dragomir a dorit să vină cu un răspuns în fața plenului și să susțină necesitatea aprobării acestui proiect pentru a salva ceasul-turn.

”Din 1909 (n.r. – când a fost realizat ceasul) și până în prezent au trecut 113 ani. O reabilitare aproximativă a acestui ceas a avut loc în anul 1968 și de atunci au trecut 54 de ani. Și discutăm despre o așa-numită reabilitare a ceasului, pentru că nu există documente. În primul mandat al primarului Aurel Simionescu s-a descoperit că acest ceas nu exista nicăieri. Nu exista (n.r. – în documente), dar era el, în Piața Traian. Și atunci a fost inventariat prima dată. Ulterior, în anul 2015, s-au finalizat demersurile ca el să fie declarat monument istoric, astfel încât nimeni, niciodată, să nu poată să îl mute, să îl distrugă sau să îl îndepărteze de pe acea poziție. În primul meu mandat, am declarat acest ceas, printr-o procedură legală, «Simbol al Municipiului Brăila» și marcă înregistrată, având documente în acest sens. Dar am constatat cu toții că a mai fost făcută o vopsire a acestui ceas în anul 2011, în mandatul primarului anterior. Dar nimic mai mult. Doar o vopsire, cu o mică completare în anumite zone care prezentau rugină. Deci putem să spunem, astăzi, că acest ceas are 115 ani și că o reabilitare mai amplă a fost făcută în urmă cu 54 de ani. Cu siguranță exista varianta în care i se putea da o vopsea, dar este și varianta în care acest ceas să fie reabilitat de o societate autorizată de Ministerul Culturii, care are dreptul să intervină doar pe monumente istorice, în baza unui proiect avizat de Direcția Județeană de Cultură și Comisia Regională de Cultură. Respectându-se toate prevederile legale și punându-se ceasul în valoare, astfel încât, poate următoarea intervenție să aibă loc peste 50 sau peste mai mulți ani”, a declarat Dragomir.

Edilul-șef a mai punctat că Primăria a demarat procedurile pentru realizarea unui DALI și în urma unei licitații publice, proiectul a fost câștigat de către societate ”Novartis” din Oradea, care este autorizată și abilitată să întocmească astfel de studii.

Dragomir le-a transmis consilierilor că din documentația realizată reiese foarte clar starea avansată de degradare a monumentului istoric, făcând precizarea că dacă singura intervenție asupra obiectivului ar fi încă o mână de vopsea, viitorul primar al Brăilei, probabil că nu ar mai găsi Ceasul-turn din Piața Traian pe poziții.

”Este nevoie să realizăm o lucrare amplă care să asigure un viitor acestui ceas. Lucrările de execuție vor fi atribuite în baza unei licitații publice, doar unor societăți autorizate să lucreze pe monumente istorice. În cazul în care cunoașteți astfel de societăți, puteți cu siguranță să le îndrumați să participe la această licitație. Piața liberă, adică licitația, va regla prețul. Nu sunt inginer. Nici dumneavoastră nu sunteți specialiști în domeniul monumentelor istorice, dar cu siguranță societățile autorizate vor putea să participe la această licitație și să ofere prețul corect, astfel încât acest ceas să fie reabilitat”, a mai spus primarul.

La rândul său, viceprimarul Alexandru Jantea a intervenit pentru a preciza că în ultimul an prețul materialelor de construcții a crescut ca valoare cu 60-80%, context în care a fost estimat prețul din proiect pentru această lucrare. De asemenea, acesta a subliniat că societatea care a realizat DALI-ul își asumă corectitudinea studiului în urma căruia a rezultat suma înaintată ca fiind necesară pentru reabilitarea ceasului, dar că oricum prețul final va fi stabilit abia în urma unei licitații, unde se vor face oferte.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat fără probleme. Singurul care s-a abținut a fost liberalul Florin Gheorghiță.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro