Consilierul judeţean ex-PDL Silviu Radu a decis să renunţe la poziţia sa în mini-parlamentul brăilean ca urmare a presiunilor făcute de foştii săi colegi de partid. Acesta a postat, ieri, un mesaj pe pagina personală de Facebook în care anunţă că a decis să se despartă de fotoliul de consilier după o activitate de 7 ani de zile în sectorul administraţiei publice. Mai mult, pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Brăila programată în data de 31 martie, la ora 11:00 în Sala Mare a Palatului Administrativ este propus spre aprobare proiectul de hotărâre privind "constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier judeţean al d-lui Radu-Ion Silviu şi declararea «vacant» a locului deţinut". Contactat telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", preşedintele interimar al CJ, Viorel Mortu a confirmat decizia lui Silviu Radu de a se retrage şi a menţionat că proiectul privind încetarea mandatului acestuia vine la iniţiativa consilierilor PNL. Cu toate acestea, PSD-istul a subliniat că are de gând să mai discute cu Radu pentru a-l convinge să mai reflecteze asupra deciziei de a se retrage. "Este o cerere pe care am pus-o în undă pentru că aşa e legea, nu am de ales. Este un consilier care şi-a câştigat prin vot drepturile, nu putem renunţa aşa de simplu la chestiunea aceasta", a declarat Viorel Mortu.
Sârbu: "Trebuia să plece de acum un an, de când a fost exclus din partid"
În ceea ce îi priveşte pe consilierii de opoziţie, aceştia par destul de sceptici în privinţa deciziei pe care o va lua plenul CJ Brăila în legătură cu înlăturarea lui Silviu Radu. PNL-istul Marian Sârbu a afirmat că fostul său coleg de partid trebuia să plece de multă vreme din executivul brăilean, mai ales că există şi o hotărâre judecătorească în privinţa excluderii acestuia din partid. "După un an de solicitări, au pus şi ei proiectul pe ordinea de zi... Există şi o hotărâre judecătorească rămasă definitivă din care reiese că domnul Silviu Radu nu mai este membru al PDL-ului, implicit al PNL-ului. Sunt sceptic că va trece, dar măcar au pus-o pe ordinea de zi. Probabil că aşa cum n-au trecut nici prin parlament multe proiecte, nu va trece nici ăsta. Ei sunt majoritari. Oricum, el trebuia să plece de acum un an, de când a fost exclus din partid. Dar nu au vrut să pună proiectul pe ordinea de zi. Este strict atribuţiunea preşedintelui, sau a celui care îi ţine locul, numai el poate să iniţieze un astfel de proiect. Deşi ei au spus în diverse răspunsuri că pot iniţia şi alţii nu este adevărat. Le-am dat regulamentul să vadă cine poate iniţia un astfel de proiect. E strict atribuţiunea preşedintelui. Dacă îl retrage, obligaţia este să îl repună la prima şedinţă", a afirmat Sârbu.
Reamintim că, în luna ianuarie 2014, Silviu Radu a fost suspendat pentru trei luni de zile din PDL printr-o hotarâre BPJ, pe motivul votului său alături de USL în cadrul şedintelor de Consiliu Judeţean. Episodul a fost urmat de schimburi de replici acide între Radu şi liderul PDL Brăila, la acea vreme, Alexandru Nazare. Mai târziu, în data de 22 februarie 2014, Silviu Radu a fost exclus oficial din partid pe acelaşi motiv, în cadrul Comitetului de Coordonare Judeţean al democrat liberalilor. Aceştia au cerut încă de atunci eliminarea sa din CJ Brăila, însă Radu a contestat excluderea din partid în instanţă şi a reuşit să amâne luarea unei decizii în sectorul administrativ. Radu s-a autoproclamat consilier independent şi a continuat să activeze în CJ Brăila. Ulterior, a profitat de "ordonanţa traseiştilor" emisă în septembrie 2014 de Guvernul Ponta şi s-a declarat independent, în ciuda vehementelor proteste ale noilor PNL-işti.