Silion, trecut în rezervă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Silion, trecut în rezervă

Fostul şef al Jandarmeriei Române, Costică Silion, fratele col. Vasile Silion, inspectorul şef al Jandarmeriei Brăila, a fost trecut înrezervă. În ziua de 7 martie a fost publicat în Monitorul Oficial al României decretul prezidenţial nr. 264, prin care chestorului general de poliţie Silion Costică îi încetează raporturile de serviciu cu MAI. "În temeiul prevederilor art. 94 lit. b) şi ale art. 100 din Constituţia României, republicată, precum şi ale Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere propunerea viceprim-ministrului, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Preşedintele României decretează: domnuluichestor general de poliţie Silion Anton Costică îi înceteazăraporturile de serviciu cu Ministerul Afacerilor Interne. Trecerea în rezervă a chestorului de poliţie Costică Silion s-a făcut la propunerea viceprim-ministrului şi a ministrului interimar al MAI", este conţinutul decretului prezidenţial. La 1 mai 2005, şeful Jandarmeriei române s-a deplasat la Brăila pentru a-şi numi chiar fratele mai mic în fruntea Jandarmeriei locale. Asta după ce, cu nici două luni in urmă, în martie, inspectorul general Costică Silion fusese numit în funcţie.

DNA: "Fraudă şi falsificare"

În februarie 2013, fostul şef al Jandarmeriei Române, chestorul Costică Silion, a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie, procesul fiind încă pe rolul instanţei. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în faţa instanţei a nouă persoane din fosta conducere a Jandarmeriei Române. Printre acestea s-au numărat fostul inspector general al IGJR, chestor general de poliţie Costică Silion - la momentul trimiterii în judecată director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale Management Operaţional din MAI - şi Ion Crânguş, fost inspector general adjunct în aceeaşi instituţie. Potrivit procurorilor anticorupţie, în sarcina acestora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual, uz de fals şi omisiunea sesizării organelor judiciare. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut faptul că în cursul lunii octombrie 2006, prin fraudă şi prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat, cu sprijinul inculpatului Rusu Dan-Ştefan, ofiţer în cadrul Biroului de Resurse Umane şi Pregătire Personal din UM 0260 Bucureşti, inculpatul Pânişoară Paul a susţinut examenul de admitere în corpul subofiţerilor şi a fost reîncadrat în IGJR - Baza de Administrare şi Deservire - UM 0260 Bucureşti. Pânişoară Paul nu avea dreptul de a participa la un astfel de concurs deoarece în cursul anului 1997 fusese trecut în rezervă din Poliţie, pe motive disciplinare. "După reîncadrare, subofiţerul a fost menţinut în rândul cadrelor militare, în mod ilegal, prin încălcarea cu ştiinţă a atribuţiilor de serviciu. De asemenea, în luna octombrie 2008, prin fraudă şi prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat, inculpatului Pânişoară Paul i s-a întocmit, în fals, un dosar de participare la concursul pentru trecerea în corpul ofiţerilor, la care acesta nu avea dreptul de a participa. Înscrisurile falsificate şi depuse la dosarul de candidat au fost întocmite de inculpaţii Lixandru Ion, Mihai Traian şi Niţoi Mircea. În urma susţinerii acestui concurs, Pânişoară Paul a fost declarat admis în corpul ofiţerilor, în mod ilegal, ocupând astfel locul unei candidate ce s-a constituit parte civilă în procesul penal. După ce această situaţie a fost cunoscută de conducerea IGJR şi DMRU, respectiv de inculpaţii Silion Costică, inspector general la IGJR, Crânguş Ion, inspector general adjunct, Neculai Costică, director DMRU şi Chilibon Doru, şef al Serviciului de Recrutare, Încadrare şi Promovare Personal din DMRU, aceştia nu au făcut niciun demers pentru sesizarea autorităţilor judiciare competente cu privire la neregulile constatate şi nici nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu pentru restabilirea legalităţii", se arată în comunicatul DNA din 7 februarie 2013. Dosarul a fost înaintat spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi este încă pe rolul instanţei, un nou termen de judecată fiind chiar astăzi, 12 martie 2014.

Acuzaţii la adresa şefului Jandarmeriei Brăila

În toamna anului 2010, inspectorul şef al Jandarmeriei Brăila, Vasile Silion, a fost şi el personajul principal într-un caz ajuns în atenţia anchetatorilor, el fiind acuzat că a agresat patru motociclişti gălăţeni. Bikerii reclamau că au fost bătuţi, în ziua de 18 septembrie, de col. Silion, unul dintre fiii acestuia şi de karatistul Cornel Muşat, pentru că au refuzat să se dea din faţa maşinii pe care colonelul o conducea. La un semafor, după un schimb de replici, Silion le-ar fi pulverizat în faţă cu spray lacrimogen, unul dintre bikeri a ripostat cu un pumn, conflictul continuând şi la următoarea intersecţie. Gălăţenii au fost duşi la sediul Poliţiei Municipiului unde, după cum au spus chiar ei, col. Silion şi unul dintre fiii săi i-au agresat, în final fiind şi amendaţi. Unul dintre motociclişti a stat trei zile în spital în urma loviturilor încasate şi, după spitalizare, a avut nevoie de încă 4 zile de îngrijiri medicale. De cealaltă parte, col. Silion a făcut la rândul său plângere împotriva motociclistului, pe care îl acuza că l-ar fi agresat, şi şi-a scos certificat medico-legal cu 7-8 zile de îngrijiri medicale. Incidentul i-a revoltat pe motocicliştii din toată ţara, care au venit la Brăila pentru a protesta faţă de cele întâmplate. După opt luni de anchete, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila i-au scos nevinovaţi atât pe şeful Jandarmeriei, pe fiul acestuia, dar şi pe Cornel Muşat şi alţi cinci lucrători de poliţie. Nici în cazul motocicliştilor, au stabilit procurorii, nu au existat probe care să ateste că l-au agresat pe şeful Jandarmeriei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro