Se apropie scadenta: 1 octombrie
Intilnirea a debutat cu prezentarea directorului DSVSA a noii legislatii. El a facut referiri generale si la situatia in care se afla in prezent societatiile brailene, situatie reliefata de rezultatele ultimului raport de evaluare efectuat de specialistii DSVSA. Din pacate, a spus Hanu, abia 5 la suta dintre agentii economici din judet au demarat lucrarile de reabilitare si modernizare astfel incit sa fie respectat macar un pachet minimal de reguli privind igiena si siguranta alimentara.
"Se apropie data scadenta, 1 octombrie. In teritoriu situatia nu e buna. Ultima evaluare arata ca foarte putine mori, brutarii, cofetarii sau patiserii respecta bunele practici de productie. Si mai putine au inceput implementarea sistemului de siguranta a alimentelor HACCP. Va reamintesc, obligatia de a cunoaste si de a aplica atit legislatia, cit si ghidul de bune practici va revine in exclusivitate dumneavoastra. Nu o luati ca ceva personal, e o norma impusa de UE, iar noi trebuie sa o respectam. In alte tari aplicarea acestei legislatii s-a facut brusc, s-a dat un termen, dupa care s-a trecut la o verificare in masa. Ce nu a corespuns a fost inchis. Romania a beneficiat de o perioada de "clementa", pentru a se elimina socul social ce s-ar produce prin inchiderea brusca a unitatilor care nu corespund. De la 1 ianuarie 2007 insa, nu se mai accepta nici o scuza", a avertizat Lorin Hanu. El a recomandat insa, in special micilor societati care nu dispun de specialisti proprii, ca pentru realizarea noilor cerinte sa apeleze fie la o firma de consultanta, fie la organizatia profesionala ANAMOB.
De precizat ca inspectorii DSVSA au libertatea de a face unele concesii, in sensul ca, acolo unde detinatorii unitatilor dau dovada de bunavointa si demonstreaza ca au demarat programe de reabilitare - modernizare cu termen de finalizare 31 decembrie, au voie sa nu dispuna, cel putin deocamdata, sistarea activitatii. La 1 octombrie vor fi sigur inchise insa toate unitatile in care patronii nu vor sau nu dispun de suficiente resurse pentru realizarea investitiilor obligatorii.
"Siguranta alimentara, de la furca la furculita, este extrem de importanta"
Ca viitorul nu e deloc roz pentru firmele din sectorul morarit panificatie a atras atentia, inca din primele fraze ale discursului, si Viorel Marin. El a spus din start: "Fratilor, nu mai merge sa va ghidati dupa principiul "Cum ne-am descurcat pina acum, ne-om descurca si de aici incolo!". Siguranta alimentara, de la furca la furculita, este extrem de importanta pentru UE, iar pe acest sector UE nu admite nici cea mai mica abatere. Toleranta zero. Prea multi oameni au de suferit de pe urma consumului de alimente necorespunzatoare, ca UE sa inchida ochii. Va garantez, nu e nimic aberant, sint reguli minime ce pot fi indeplinite. De capatii pentru a functiona fara probleme sint doua aspecte, iar noi ca asociatie sintem de acord cu ele. Prima: sa respectati ghidul de bune practici de productie, si a doua: sa aveti asigurata asistenta tehnica de specialitate", a explicat Marin.
El a prezentat apoi ghidurile pentru fiecare sector in parte, Ordinul nr. 100/2006 privind asigurarea asistentei de specialitate si sistemul de siguranta a alimentelor HACCP.
"Nu va speriati, nu e nimic exagerat. E un sistem simplu daca treceti peste denumirea extrem de "pretentioasa". El se rezuma simplu la preventie, indrumare si control", a incurajat auditoriul Viorel Marin.
HACCP este un sistem privind asigurarea sigurantei alimentare lansat de Bruxelles, preluat de toate tarile membre ale Uniunii Europene, care are un singur scop: protejarea populatiei prin prevenirea imbolnavirilor datorate unui consum de alimente necorespunzatoare.