Mergi la conţinutul principal

Siguranța în școli și zona adiacentă. Patru infracțiuni de lovire în unitățile de învățământ preuniversitar

polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară organizează activități interactive adaptate specificului vârstei elevilor, în care sunt abordate tematici de natură juridică precum: prevenirea infracțiunilor comise cu violență; bullying/cyberbullying; prevenirea consumului de substanțe interzise • se discută cu elevii despre răspunderea penală/contravențională a minorilor, iar elevii aflați în situație de risc beneficiază de consiliere în luna septembrie 2023, în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Brăila au fost înregistrate 4 infracțiuni, toate de lovire sau alte violențe

 

Începând din luna septembrie a anului 2020, la nivelul Inspectoratului de poliție Județean Brăila, a fost înființat Biroul Siguranța Școlară, structură specializată care desfășoară activități pentru prevenirea și combaterea criminalității, în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ, în vederea creșterii gradului de siguranță al elevilor și a personalului didactic. În județul Brăila, în  anul școlar 2023-2024, funcționează 240 unități de învățământ și 3 unități conexe extrașcolare (Centrul de Excelență, Palatul Copiilor Brăila și Clubul Copiilor Ianca), dintre care 102 cu personalitate juridică și 141 unități arondate acestora, 238 publice și 5 private. Dintre cele 243 de unități de învățământ, 98 funcționează în mediul urban (municipiul Brăila și orașele Ianca, Făurei și Însurăței), iar 145 în mediul rural. ”În ceea ce privește acțiunile prevăzute în planurile pentru siguranța școlară, ce țin de resortul structurilor de poliție, acestea vizează atât latura de prevenire, informare și educare a elevilor în spiritul respectării legii, pentru conștientizarea pericolelor și formarea unor atitudini antivictimale și antiinfracționale, cât și latura de combatere a faptelor ilegale săvârșite în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ, care au legătură cu procesul educativ, cu elevii și cu personalul unității de învățământ.  În concret, structura specializată - Biroul Siguranța Școlară asigură: relaționarea permanentă cu reprezentanții unităților de învățământ și cadrele didactice, pentru cunoașterea particularităților fiecărei unități de învățământ, stabilirea unor modalități concrete de informare și intervenție în gestionarea fenomenului violenței școlare”, au transmis reprezentanții IPJ Brăila.

În cadrul orelor de curs, arată polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, se organizează activități interactive adaptate specificului vârstei elevilor, în care sunt abordate tematici de natură juridică precum: prevenirea infracțiunilor comise cu violență; bullying/cyberbullying; prevenirea consumului de substanțe interzise; prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase; prevenirea traficului de persoane; prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului; răspunderea penală/contravențională a minorilor; identificarea și consilierea juridică a elevilor aflați în situație de risc.

 

Siguranță rutieră pentru elevi. Acțiuni pentru prevenirea faptelor cu violență

În ceea ce privește structurile poliției rutiere, acestea desfășoară activități specifice pe timpul deplasării elevilor către școală și de la școală, verifică amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare rutieră în zona unităților școlare, a trecerilor de pietoni, verifică autovehiculele destinate efectuării transportului de elevi.

Principalele deficiențe constatate, precum vizibilitatea redusă a marcajelor rutiere, dar și obturarea indicatoarelor de vegetație, au făcut obiectul unor informări către administratorii drumurilor publice în vederea remedierii acestora, până la începerea anului școlar. În perioada 31.08.2023 - 08.09.2023, au fost organizate acțiuni de inventariere și verificare a autovehiculelor special destinate transportului de elevi, a microbuzelor școlare, precum și de verificare a documentelor necesare a fi deținute pentru conducerea lor pe drumurile publice și a documentelor conducătorilor auto ai acestor mijloace de transport. Totodată, s-a procedat la instruirea conducătorilor auto cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului școlar. În județul Brăila, la începutul anului școlar erau funcționale 81 de autovehicule de transport școlar, verificate de structurile de poliție rutieră, dintre acestea 32 aparținând unităților de învățământ și 49 administrației publice locale”, au explicat polițiștii. 

Pe parcursul anului școlar, polițiștii rutieri desfășoară și activități de educație rutieră adresate preșcolarilor și elevilor, prin intermediul laboratorului rutier, în scopul prevenirii vătămării copiilor și adolescenților prin accidente rutiere.

În luna septembrie, odată cu debutul anului școlar 2023-2024, structurile Inspectoratului de Poliție Județean Brăila implicate în creșterea gradului de siguranță școlară au desfășurat activități atât în zona adiacentă acestora, pentru menținerea ordinii publice și prevenirea accidentelor rutiere/ fluidizarea traficului, cât și în cadrul unităților de învățământ și a orelor de curs. ”Au fost organizate și desfășurate 72 de acțiuni, dintre care: 12 pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, 6 pentru prevenirea absenteismului, 1 pentru prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase, 3 pentru prevenirea consumului de substanțe interzise, 48 pentru verificarea mijloacelor de transport școlar, verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare din zona unităților de învățământ și fludizare trafic rutier”, arată polițiștii.

 

Infracțiuni în școli

Referitor la situația infracțională, în luna septembrie 2023, în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Brăila au fost înregistrate 4 infracțiuni, toate de lovire sau alte violențe, trei fiind sesizate în unități de învățământ din mediul urban și una în mediul rural. ”Comparativ cu luna septembrie a anului școlar 2022-2023, situația infracțională înregistrată în acest an școlar este în scădere cu 4 infracțiuni (50%), de la 8 infracțiuni în septembrie 2022 (4 loviri sau alte violențe, 2 infracțiuni de furt, 1 vătămare corporală din culpă, 1 purtare abuzivă) la 4 infracțiuni în septembrie 2023, au explicat polițiștii din cadrul IPJ Brăila.

Potrivit polițiștilor, trendul descendent înregistrat în această perioadă, se dorește a fi menținut pe tot parcursul anului școlar 2023-2024, prin raportare la indicatorii înregistrați în anul școlar 2022-2023, respectiv 79 fapte de natură penală sesizate în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, 73 fiind produse în incinta unităților de învățământ și 6 în zona adiacentă acestora (55 în mediul urban și 24 în mediul rural). Dintre acestea, 40 de fapte (73%) au fost loviri sau alte violențe, 10 (18%) – purtări abuzive, 8 (15%) – furturi, 8 (15%) - amenințări,  6 (11%) - port sau folosire fără drept de obiecte periculoase și 12% - alte infracțiuni ( 2 – distrugeri; 1 – tentativă la omor, 4 – alte infracțiuni).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro