• în această săptămână, lucrătorii din cadrul IPJ Brăila au desfăşurat acţiuni în mai multe unităţi de învăţământ • poliţiştii au identificat, împreună cu elevii, avantajele şi dezavantajele utilizării internetului
Săptămâna aceasta, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila s-au întâlnit cu elevii din clasele primare şi gimnaziale ale şcolilor gimnaziale “Ion Creangă” şi “Fănuş Neagu”, pentru a discuta despre pericolul de pe internet. În perioada 16-20 aprilie, elevii în cauză au desfăşurat activităţi în cadrul Programului Naţional “Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.
În cadrul întâlnirilor, poliţiştii, ajutaţi de elevi, au identificat împreună avantajele şi dezavantajele/riscurile utilizării internetului şi infracţiunile la care pot fi victime prin intermediul acestuia, cu accent pe traficul de persoane sau pornografia infantilă. De asemenea, poliţiştii le-au prezentat elevilor principalele reguli de care trebuie să ţină cont atunci când utilizează reţelele de socializare, astfel:
“Atunci când navighezi pe internet, fii atent la cei care îţi cer informaţii personale! Nu le oferi informaţii despre tine şi familia ta (vârsta, adresa, numărul de telefon, şcoala la care înveţi, locul de muncă al părinţilor tăi); Atunci când foloseşti reţelele de socializare, este recomandat să acceptaţi cererile de prietenie doar dacă ştii dinainte cine este în spatele acestora; Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe internet, anunţă-ţi înainte părinţii! Oamenii pot fi total diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe internet şi astfel poţi deveni victimă a traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice; Parolele conturilor tale sunt secrete şi îţi aparţin. Nu le dai nimănui, nici măcar cunoştinţelor; Nu posta pe internet fotografii cu tine în ipostaze indecente; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a-ţi face rău, ţie sau celor apropiaţi”, au fost recomandările poliţiştilor.
Importanţa utilizării programelor antivirus complete şi actualizate, inclusiv pe dispozitive precum smartphone sau tabletă, a constituit un subiect important al discuţiilor. Elevilor li s-a reamintit faptul că nu trebuie să acceseze link-uri suspecte. Când folosesc programe de mesagerie instant (cum ar fi Yahoo Messenger, MSN sau orice altă aplicaţie de chat) sau când primesc un e-mail, ei nu trebuie să acceseze link-ul direct din aceste programe, decât dacă mesajul sau e-mailul vine de la cineva cunoscut.
La şcoala Gimnazială “Fănuş Neagu” Brăila, întâlnirile cu elevii au vizat informarea elevilor şi interacţiunea cu aceştia pe tema victimizării copiilor, în special prin intermediul Internetului.
În cadrul întâlnirilor, elevii au fost informaţi cu privire la posibilităţile de sesizare a autorităţilor cu privire la abuzurile la care au fost supuşi pe internet.
Sesizarea directă a organelor de poliţie competente - www.efrauda.ro;
Informarea şi solicitarea de sprijin ONG-urilor care gestionează website-uri în domeniu: Salvaţi Copii - www.oradenet.ro sau Telefonul Copilului - www.telefonulcopilului.ro sau 116111.ro
Poliţiştii se vor întâlni cu elevii brăileni şi în cursul săptămânii viitoare.