Sifilisul face ravagii la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sifilisul face ravagii la Brăila

Aşa că trec la "acţiune" fără să se asigure că nu există niciun risc care ar putea să le afecteze sănătatea. Datele statistice arată că brăilenii dornici de aventuri sexuale cad tot mai des victime ale bolilor cu transmitere sexuală. Dovadă stau şi cele 42 de cazuri de sifilis depistate şi tratate, în reţeaua de dermato - venerologie (DV), în anul 2011. Comparativ cu anul precedent, numărul pacienţilor identificaţi cu sifilis a crescut cu aproape 50%. Concret, în anul 2010 s-au înregistrat 29 de cazuri.
De asemenea, conform evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, numărul cazurilor de gonoree identificate şi tratate aproape s-a dublat în anul 2011 faţă de anul anterior. Mai exact, în 2010 au fost depistate 7 persoane bolnave, iar în 2011, numărul cazurilor a crescut la 12. În realitate, numărul persoanelor bolnave este mult mai mare, dar multe nu se prezintă la medic pentru tratament, de ruşine sau pentru că nu ştiu că au fost infectate.
Subprogramul naţional de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexuală a fost finanţat anul trecut cu 5.000 lei. "Această sumă este destinată depistării cazurilor de infectare la persoanele neasigurate şi la gravide, pentru cazurile de lues (sifilis) congenital. Pentru tratament, se folosesc fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate", ne-a precizat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila.
De altfel, în ultimii ani, România s-a situat pe primul loc în Europa la numărul de cazuri de sifilis înregistrate, conform unor rapoarte întocmite de Ministerul Sănătăţii. Dintre bolnavii cu sifilis, 60 la sută dintre purtătorii virusului sunt bărbaţi, majoritatea din mediul urban. Cel mai grav însă, este faptul că vârsta bolnavilor a scăzut până la 15 ani. Cei mai afectaţi sunt tinerii între 15 şi 24 ani, dar sunt cazuri şi la grupele de vârstă între 35 - 44 ani. Cauza pentru care ne situăm de ani de zile în acest top al ruşinii este, spun specialiştii, lipsa educaţiei sexuale, mai ales în rândul tinerilor. Sifilisul, cea mai gravă boală venerică după infecţia cu HIV, se poate transmite prin raporturi sexuale neprotejate, fluide sau obiecte contaminate. Chiar dacă tratamentul este gratuit şi constă în administrarea unor antibiotice, de obicei penicilină, mulţi bolnavi se feresc să meargă la medic, transmiţând astfel boala mai departe. Riscul de a fi infectat cu sifilis în urma unui singur contact sexual, cu un partener infectat, este de aproximativ 3-10%. Un consult de specialitate este necesar atunci când: apar leziuni, erupţii, vezicule sau umflături în jurul organelor genitale, în zona anală sau în orice parte a corpului, dacă există suspiciunea de boala cu transmitere sexuală, sau când există posibilitatea ca persoana să fie expusă unei boli cu transmitere sexuală. Netratat în prima fază, sifilisul provoacă ravagii în organism: după 3 pâna la 15 ani de la începutul bolii, bacteriile atacă vasele şi organele interne, pe care le distrug, iar bolnavul ajunge la demenţă sifilitică, paralizie şi, în final, la deces.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro