SIF Moldova (simbol bursier SIF2) încearcă să-şi vândă pachetele de acţiuni deţinute la 16 companii nelistate, cu valoare estimată la 36,8 milioane de lei, inclusiv la două firme din Brăila. Este vorba despre SC "Istru" SA Brăila (un pachet de 218.489 acţiuni reprezentând 47,25% din capitalul social), unitate economică membră a grupului de firme din sfera de interes a preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi despre SC "Atlas" (un pachet de 22.337 acţiuni însemnând 14,98% din total capital social).
Cele 16 companii naţionale vizate de oferta de vânzare reprezintă mai mult de jumătate din valoarea totală a portofoliului de firme nelistate al SIF2. Cele mai multe companii puse la vânzare au activităţi în agricultură sau în industria alimentară, dar lista include şi firme de confecţii textile şi producţia de medicamente. Cel mai valoros pachet, evaluat de SIF2 în raportul semestrial la 10,4 milioane de lei, reprezintă o participaţie de 18,38% la "Alimentara" SA Cluj, o firmă de închiriere imobiliară, cu afaceri de 2,1 milioane de lei şi profit net de 1 milion de lei în 2013.
Revenind, SIF2 vrea să vândă un pachet de 47% din acţiunile "Istru" SA Brăila, firmă care gestionează restaurante şi spaţii comerciale, participaţia fiind evaluată la 6,3 milioane de lei. La această companie acţionar majoritar este "Bursagrirom", controlată direct de Bunea Stancu. Societatea a avut anul trecut afaceri de 2,7 milioane lei şi un profit de 0,51 milioane lei. Ar mai fi de adăugat că "Istru" plăteşte în această perioadă dividende acţionarilor aferente anilor 2011 - 2013 inclusiv, în cuantum brut de 2,97 lei/acţiune. Pentru "Atlas", firmă cu activitate conform clasificării CAEN "Alte transporturi terestre de călători", valoarea nominală a unei acţiuni este de 2,5 lei, context în care pachetul scos la vânzare are o valoare de 55.842,5 lei. Acţionar persoană juridică mai apare şi statul prin AVAS, cu un pachet de 5,47%, iar ca persoane juridice figurează Ilie Costică (22,81%), Alexandru Barac (13,14%) şi Maria Pertene (25,04%), în timp ce asociaţii de tip listă deţin împreună diferenţa de 18,53%. Firma a avut afaceri anul trecut în valoare de aproape 1,7 milioane lei, dar a încheiat 2013 cu pierdere 84.652 lei.
Cea mai mare companie din care SIF Moldova încearcă să iasă din structura acţionariatului este "Agricola International" Bacău, unul dintre liderii pieţei cărnii de pasăre, cu business de 363 milioane de lei în 2013. Compania este controlată de salariaţi şi directori, iar SIF mai controlează un pachet de 1,2% din acţiuni, pe care îl evaluează la 1,8 milioane de lei. Vânzarea acţiunilor deţinute la companii închise face parte din strategia SIF2 de restructurare a portofoliului, asumată prin planul investiţional cu bătaie până în 2018.
Potrivit anunţului celor de la SIF Moldova, persoanele interesate au posibilitatea de a transmite ofertă de cumpărare până cel târziu miercuri, 15 octombrie. Ulterior, ofertanţii vor fi contactaţi în vederea negocierii, iar în eventualitatea în care există mai mulţi ofertanţi pe un singur pachet se va organiza licitaţie competitivă.