Mergi la conţinutul principal

SIB, multumit de proiectia bugetului educatiei pentru 2008

Ministerul Educatiei va primi in 2008 6% din Produsul Intern Brut, mai mult fata de 2006, cind Educatiei i s-a alocat 5,21%.
"Daca se va vota acest buget pentru 2008, noi sintem deocamdata multumiti. Acest 6% din PIB pentru educatie arata ca se da un pic de atentie si scolii. Va fi putin mai bine pentru noi. Acum nu avem elemente ca sa facem declaratii concrete privind cresterile salariale din 2008. Nu s-a discutat despre coeficientul de inflatie. Anul acesta am avut, in total, cresteri de 23% ale salariilor personalului didactic si de 18% pentru nedidactic", a spus presedintele Sindicatului Invatamint Braila (SIB), Valeriu Partene.
Pentru anul viitor guvernul a prevazut bani pentru continuarea tuturor proiectelor demarate in 2007 sau mai inainte. Se vor acorda bani pentru: rechizite scolare pentru aproape un milion de elevi, derularea programului pentru calitate si evaluarea calitatii in sistem, achizitionarea de calculatoare, achizitionarea de inca 800 de microbuze scolare pentru mediul rural defavorizat, diferite granturi pe educatie pentru rezolvarea problemelor comunitatilor, dotarea unitatilor de invatamint cu mobilier scolar, campusuri scolare, programul "Bani de liceu", dotarea laboratoarelor, dotarea cu echipament sportiv, informatizarea unitatilor de invatamint si cercetare, crearea de scoli de arte si meserii pilot, asigurarea de utilitati sanitare pentru unitatile scolare din mediul rural, reforma educatiei timpurii, construirea si reabilitarea de gradinite.
Ultima etapa de crestere salariala a fost la 1 octombrie, cind pentru personalul didactic si didactic auxiliar salariile au crescut cu 15%, iar pentru nedidactic au crescut cu 11%. Ca urmare, un cadru didactic cu studii superioare, debutant, are un salariu de baza de 650 de lei, un profesor cu definitivatul are un salariu de baza de 660 de lei, iar un profesor cu gradul II are 675 de lei, aceasta categorie avind cel putin cinci ani vechime in sistem. Dupa sapte ani vechime in sistem un profesor care are gradul didactic I poate sa aiba un salariu de baza de aproximativ 720 de lei. Dupa 15 ani vechime, salariul unui profesor cu definitivatul poate sa ajunga la 770 de lei, iar cel al unui profesor cu gradul I poate sa ajunga la 805 de lei. La aceste salarii se adauga sporurile. La profesori incepatori se poate adauga sporul de stres 15% si eventual dirigentia, 10%. Pentru cadrele didactice care au peste zece ani vechime se mai poate adauga si sporul de fidelitate, 15%. De asemenea, profesorii mai pot beneficia de gradatia de merit sau salariul de merit, astfel ca la sfirsit de cariera, un cadru didactic poate sa ramina in mina cu aproximativ 1.200 de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu