Mergi la conţinutul principal
În zi de mare sărbătoare

Sfințirea Bisericii „Sfânta Cruce” din Obor

* duminică, 1 octombrie, la sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, ierarhul Dunării de Jos a sfințit biserica cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Izvorul Tămăduirii”, din cartierul Obor * copiii și credincioșii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine * în semn de apreciere pentru finalizarea lucrărilor, Înaltpreasfințitul Părinte Casian i-a oferit preotului paroh Gheorghe Marinescu o cruce de binecuvântare, iar preotului coslujitor Mihail Dănilă, rangul de iconom stavrofor

 

 

 

Zi de sărbătoare și de mare bucurie pentru brăilenii din cartierul Obor, care au contribuit, fiecare după puteri, la lucrările de reabilitare a bisericii lor de suflet, ctitorită în urmă cu 80 de ani.

Astfel, potrivit părintelui Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos, în duminica a 19-a după Rusalii și în ziua de prăznuire a Acoperământului Maicii Domnului (1 octombrie), credincioșii din municipiul Brăila „au trăit momente de o profundă simțire duhovnicească prin participarea la sfințirea bisericii cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Izvorul Tămăduirii”. De duminică, 1 octombrie, această biserică a primit ca ocrotitor ceresc și pe Apostolul și Teologul Iubirii, Sfântul Ioan Evanghelistul”.

Slujba de sfințire a Bisericii „Sfânta Cruce” Obor a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale, a credincioșilor și a copiilor sosiți de la școlile din parohie. După slujba de sfințire, ierarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea lăcașului de cult. Iar în timpul slujbei, după tradiție, sute de credincioși au trecut prin Sfântul Altar și au sărutat Sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie și Sfânta Masă.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfinția Sa, Părintele Arhiepiscop Casian a vorbit despre importanța lăcașului de închinare din comunitățile creștine și despre semnificația momentelor ce alcătuiesc slujba de sfințire a unei biserici. La momentul cuvenit, mulți copii și credincioși prezenți la „Sfânta Cruce” au fost împărtășiți cu Sfintele Taine. Iar la sfârșitul slujbei, în semn de recunoștință și apreciere pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucție a bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian i-a oferit preotului paroh Gheorghe Marinescu, fost protoiereu al Brăilei, o cruce de binecuvântare, iar preotului coslujitor Mihail Dănilă, rangul de iconom stavrofor. Totodată, ierarhul a oferit diplome de ctitor donatorilor și binefăcătorilor sfântului locaș.

Parohia „Sf. Cruce” Obor a fost înființată în anul 1929. Între anii 1940-1942, la inițiativa credincioșilor, aici a fost construit un mic paraclis, pe terenul obținut de la Primăria Orașului Brăila, cu titlu gratuit, conform actelor din anii 1931 și 1937. Totodată, din inițiativa Societății Femeilor Ortodoxe Române - Filiala Brăila, în anul 1943, în plin Război Mondial, a fost ridicată o bisericuță (capelă), iar în 1949, prin strădania preotului Anghel Andronescu, aceasta a fost extinsă, ajungând la lungimea de șapte metri. În anii care au urmat, catapeteasma, iconostasul și strana cântărețului au fost confecționate din stejar masiv, sculptat de elevii Liceului Industrial din Brăila (Liceul Forestier), sub conducerea profesorului D. Bordeianu. Între anii 1974-1978, aici s-au executat o serie de lucrări pentru refacerea picturii interioare. Totodată, în timpul slujirii preoților Gheorghe Andronescu și Dumitru Vlăsceanu, s-au executat lucrări de întreținere și amenajare.

În urma cutremurului din anul 1977, Biserica „Sfânta Cruce” Obor a avut de suferit, drept pentru care, între anii 1986-1988, s-au realizat lucrări de consolidare, cu binecuvântarea Episcopului Epifanie al Buzăului. La îndemnul și cu binecuvântarea ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, în anul 2011 s-a întocmit proiectul de rectitorire din temelii a bisericii, prin implicarea pc. protoiereu Gheorghe Marinescu, parohul bisericii și a preotului coslujitor Mihail Dănilă, prin contribuția autorităților locale și centrale, precum și prin jertfa binecredincioșilor enoriași. Lucrările s-au desfășurat în perioada 2012-2018, sub supravegherea Sectorului patrimoniu și construcții bisericești și a celorlalte sectoare administrative ale Arhiepiscopiei, a dl. arhitect Radu Chernbach și a ing. Ionel Simionescu. Pictura bisericii a fost executată în anul 2019, în tehnica frescă, de pictorul Adrian Botea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro