Mergi la conţinutul principal

Sfinţii Mucenici Chiric şi mama sa, Iulita; Sfântul Cuvios Iosif, Arhiepiscopul Tesalonicului; Sfântul Vladimir, Luminătorul Rusiei

Sfânta Muceniţă Iulita a trăit şi a pătimit în vremea împăratului roman Diocleţian (284-305 d.H.), prigonitorul creştinilor. Iulita a rămas vaduvă la scurt timp după naşterea fiului său, Chiric. Atunci când sângerosul Diocleţian a declanşat persecuţiile împotriva creştinilor, Sfânta Muceniţă Iulita şi-a luat fiul şi a plecat din Iconia în Seleucia. Acolo, însă, a fost încătuşată şi dusă înaintea judecătorului păgân, pentru că aflaseră că era creştină. Ca să o înduplece pe Iulita să-şi lepede credinţa în Domnul Hristos, judecătorul l-a luat pe micuţul Chiric pe genunchi şi i-a spus câteva cuvinte. Deşi avea doar trei ani, Chiric a strigat: “Eu sunt creştin şi vreau cu mama mea!”

Auzind aceste cuvinte, judecătorul păgân, turbat de furie, l-a lovit pe copilaş cu piciorul, iar acesta s-a rostogolit pe treptele de piatră ale aşezământului şi şi-a dat duhul. Mai apoi, după ce a fost supusă la chinuri cumplite, Iulitei i s-a tăiat capul. Aşa l-au preamărit pe Domnul micul Chiric şi mama sa, Iulita.

Mai târziu, moaştele Sfinţilor Mucenici Chiric şi Iulita au fost cunoscute drept făcătoare de minuni. O parte din sfintele moaşte se află azi la Ohrida, în Biserica Sfintei Născătoare de Dumnezeu Vindecătoarea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro