Mergi la conţinutul principal

Sfaturi pentru siguranța personală și a bunurilor, transmise enoriașilor aflați la Mânăstirea Măxineni

* polițiștii s-au aflat în mijlocul enoriașilor participanți la manifestările ocazionate de hramul Mânăstirii Măxineni și le-au oferit informații și recomandări pentru prevenirea sau gestionarea corectă a unor evenimente nedorite

 

Reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila și ai Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane- Centrul Regional Galați s-au aflat, vineri, în mijlocul enoriașilor participanți la manifestările ocazionate de hramul Mânăstirii Măxineni. Oamenii legii le-au oferit informații și recomandări pentru prevenirea sau gestionarea corectă a unor evenimente nedorite, care le-ar putea afecta bunurile, sănătatea sau chiar viața.

Potrivit polițiștilor, activitățile preventive s-au înscris în Planul de măsuri pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și asigurarea climatului de ordine publică pe timpul sezonului estival 2022 și au urmărit conștientizarea cetățenilor cu privire la măsurile de precauție pe care trebuie să le aibă în vedere pentru a nu deveni victime ale hoților, tâlharilor și traficanților de persoane, dar și promovarea de informații și recomandări pentru prevenirea și gestionarea corectă a eventualelor situații de violență domestică. „Printre temele abordate în discuțiile pe care oamenii legii le-au avut cu beneficiarii, s-au numărat prevenirea furturilor din genți și buzunare și a celor din locuințe, prevenirea tâlhăriilor, gestionarea corectă a conflictelor din mediul familial. Nu în ultimul rând, a fost abordată tema traficului de persoane, cetățenii fiind informați cu privire la formele traficului, măsurile de prevenire a victimizării și instituțiile la care pot apela pentru a obține informații sau pentru a semnala o situație de trafic de persoane.

 Pentru prevenirea faptelor ilegale care le-ar putea afecta patrimoniul, cetățenii au fost sfătuiți să fie discreți în privința bunurilor de valoare pe care le dețin, să fie circumspecți în privința persoanelor necunoscute care îi abordează sub diferite pretexte și încearcă să îi convingă să le permită accesul în locuință, să evite să iasă pe stradă neînsoțiți după lăsarea întunericului, iar în cazul unei agresiuni,  să renunțe la bunurile vizate de infractori, dacă integritatea corporală sau viața le sunt puse în pericol. Nu în ultimul rând, polițiștii le-au atras atenția cetățenilor asupra riscurilor la care se expun atunci când folosesc telefoanele mobile pe stradă, întrucât respectivele obiecte pot atrage atenția infractorilor, iar folosirea telefonului distrage atenția utilizatorului de la ce se întâmplă în jurul său și în felul acesta nu poate sesiza la timp eventualele pericole”, se arată în comunicatul transmis de la IPJ Brăila.

 

Prevenirea violenței domestice

În ceea ce privește prevenirea violenței domestice, au fost transmise informații atât pentru potențialele victime (insistându-se asupra atitudinii pe care trebuie sa o aibă în astfel de situații,  instituțiile la care pot apela pentru ajutor și măsurile de precauție pe care le trebuie să le ia pentru prevenirea unor noi episoade de violență). S-au oferit informații în scopul descurajării săvârșirii de acte de violență domestică, fiind prezentate faptele penale și contravenționale pentru care pot fi pedepsiți agresorii în cazul actelor de violență săvârșite asupra membrilor de familie, ordinul de protecție provizoriu și ordinul de protecție care pot fi emise împotriva acestora, recomandări pentru gestionarea prin metode care exclud violența, a situațiilor conflictuale apărute în mediul familial.

Nici copiii, prezenți în număr mare la eveniment, nu au fost uitați. Aceștia au primit recomandări pentru petrecerea în siguranță a vacanței, insistându-se asupra măsurilor de precauție pe care trebuie să le aibă în vedere atunci când interacționează cu persoane necunoscute, precum și asupra navigării în siguranță pe internet.

Dintre recomandările promovate în cadrul activităților, de care cetățenii trebuie să țină cont pentru siguranța bunurilor personale, atunci când se află în zone/medii aglomerate, polițiștii amintesc următoarele:

- nu purtați portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarele laterale ale hainelor sau în buzunarul de la spatele pantalonilor, acestea fiind locurile cel mai des vizate de către hoți;

- purtați poșeta/borseta în față, lipită de corp, protejată de unul dintre brațe;

dacă aveți la dumneavoastră sume mari de bani, evitați locurile aglomerate și rugați o persoană de încredere să vă însoțească;

- când stați la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiți și nu permiteți să fiți înghesuit;

- când faceți diferite plăți sau cumpărături, feriți-vă de priviri indiscrete și nu scoateți toți banii din portofel, ci numai suma necesară;

- urmăriți cu atenție persoanele care transportă obiecte de îmbrăcăminte sau plase goale pe mână; un hoț se folosește de astfel de obiecte când „operează”, ca să-și ascundă mâna de privirile celor din jur;

- când vă deplasați cu mijloace de transport în comun, țineți geanta/poșeta în fața dumneavoastră, iar dacă e posibil, între corp și un element fix în autovehicul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro