Sfaturi pentru o bătrâneţe liniştită! Cum pot fi ţinuţi la distanţă tâlharii şi hoţii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice

Sfaturi pentru o bătrâneţe liniştită! Cum pot fi ţinuţi la distanţă tâlharii şi hoţii

luni, în prima zi a Săptămânii prevenirii criminalităţii, oamenii legii au mers la sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Brăila, unde au stat de vorbă cu persoanele vârstnice • poliţiştii şi jandarmii le-au vorbit despre factorii favorizanţi ai infracţiunilor de înşelăciune, furt din locuinţă şi tâlhărie •

 

Bătrânii au stat faţă în faţă cu poliţiştii şi jandarmii. Ei au învăţat cum să se apere de tâlhari şi hoţi, atât pe stradă, cât şi în locuinţe. Sfaturile transmise de oamenii legii îi vor ajuta, pe viitor, să fie mult mai atenţi cu necunoscuţii.

Ieri, în prima zi a evenimentului Săptămâna prevenirii criminalităţii, s-au desfăşurat activităţi informativ-preventive adresate persoanelor vârstnice. Prin acest demers, oamenii legii au dorit să marcheze şi Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, oferind recomandări acestei categorii de populaţie, vulnerabilă în faţa infractorilor.

La întâlnirea cu vârstnicii, derulată la sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Brăila, au participat reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila – compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi Biroul Proximitate  şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila. “Plecând de la principalele riscuri de victimizare la care bătrânii sunt expuşi, pe fondul limitărilor fizice aduse de vârstă, al scăderii veniturilor odată cu pensionarea, al singurătăţii şi, nu în ultimul rând, al accesului limitat la informaţii, poliţiştii şi jandarmii le-au vorbit participanţilor la întâlnire despre factorii favorizanţi ai infracţiunilor de înşelăciune, furt din locuinţă şi tâlhărie, modurile de operare predilecte în producerea acestora şi le-au transmis recomandări pentru prevenirea victimizării prin astfel de fapte. De asemenea, au fost transmise informaţii referitoare la modalităţile de prevenire şi gestionare a situaţiilor de violenţă stradală ori familială, cu accent pe ordinul de protecţie care poate fi emis în cazurile de violenţă domestică”, au transmis reprezentanţii IPJ Brăila.

 

Ţineţi închise uşile de acces în locuinţă!

Poliţiştii amintesc unele dintre recomandările de care bătrânii ar trebui să ţină cont pentru a se feri de hoţi şi tâlhari. Locuinţele şi curţile sunt deseori “vizitate” de persoane necunoscute, fie vânzători de ocazie, fie falşi reprezentanţi ai unor instituţii.

Ce trebuie să ştie oamenii: pentru a-ţi păzi locuinţa de hoţi, ţine uşa sau poarta încuiate, chiar dacă eşti acasă; păstrează cheia în permanenţă asupra ta, nu o ascunde în locuri accesibile oricui; când pleci de acasă, chiar şi pentru perioade scurte de timp, încuie uşa şi închide ferestrele; informează doar persoanele foarte apropiate cu privire la perioadele în care lipseşti de la domiciliu; dacă lipseşti mai mult timp de acasă, roagă pe cineva de încredere să-ţi supravegheze locuinţa; nu ţine în casă sume mari de bani sau bunuri de valoare; nu permite accesul în scara blocului persoanelor necunoscute care sună la interfon, folosind diverse pretexte, sau celor care încearcă să intre împreună cu tine; înlocuieşte rapid orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie ai pierdut-o; nu permite accesul în casă sau în curte persoanelor necunoscute care pretind că strâng bani pentru cauze umanitare, ori că vând diverse bunuri; nu permite accesul în casă sau în curte persoanelor care pretind că reprezintă diferite instituţii, decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu; încearcă să reţii cât mai multe date dintre cele înscrise pe respectivele documente!

Pentru a se feri de tâlharii care acţionează în stradă, bătrânii trebuie să evite deplasarea prin zone izolate sau slab iluminate, mai ales după lăsarea serii. Este de preferat ca vârstnicii să fie însoţiţi de cineva, atunci când ies pe stradă prea târziu. Bijuteriile de valoare nu trebuie etalate, întrucât atrag atenţia infractorilor. Oamenii în vârstă nu trebuie să se lase atraşi, în locuri dosnice de către persoane care oferă spre vânzare diferite produse ieftine.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro