Mergi la conţinutul principal
#100 de zile de mesaje preventive

Sfaturi pentru femei: există viaţă şi după viol

În general, se consideră că violul se întâmplă în locuri întunecoase, părăsite şi că este comis de străini. Realitatea arată faptul că, în 70% din cazuri, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Femeilor împotriva Violenţei Artemis Cluj, violul este comis de o persoană cunoscută victimei (rudă, prieten, vecin, coleg de şcoală sau de serviciu, partener). Faptele de viol se produc în special în locuinţe şi în diferite momente ale zilei.

Ceea ce trebuie sa ştie o victimă a infracţiunii de viol este faptul ca există viaţă şi după viol. Într-adevăr, şocul post-traumatic poate dura şi ani de zile. Femeile violate trăiesc sentimente de ruşine şi, de cele mai multe ori, se învinovăţesc pentru cele întâmplate - că au fost provocatoare sau naive, că s-au îmbrăcat indecent etc.

Efectele violurilor sunt de lungă durata şi se manifestă prin:

- tulburări de memorie

- retrăirea repetată a evenimentului

- coşmaruri şi insomnii, pierderea interesului pentru familie, prieteni şi activităţi obişnuite

- depresie, iritabilitate, suspiciune

- sentimente de vinovăţie

- neacceptarea propriului corp

Nu mi se poate întâmpla mie” este de domeniul trecutului. Victimele trăiesc, în prima fază, sentimente de furie pentru ceea ce s-a întâmplat, ca apoi să se teamă că s-ar putea întâmpla din nou. Încrederea în oameni se diminuează cu atât mai mult cu cât victima crede că cei din jur o vor învinovăţi. Confuză şi speriată, aceasta se izolează social.

Tot teama este cea care determină victima să-şi retragă plângerea: 70% dintre victimele violurilor cu autori necunoscuţi şi 90% dintre victimele violurilor cu autori cunoscuţi fac acest lucru.

Conform Codului Penal al României, violul este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, excepţie făcând cazurile agravante, pentru care plângerea nu este necesară. Plângerea prealabilă trebuie depusă în maxim două luni de la producerea faptei. În cazurile de viol, nu este posibilă împăcarea părţilor. Încetează urmărirea penală a violatorului sau procesul în faza de judecată, doar dacă victima îşi retrage plângerea. Retragerea plângerii are caracter irevocabil, ulterior nemaiputând fi depusă o altă plângere pentru acea faptă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro