• astăzi, 30 ianuarie, este marcată Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli, ocazie cu care oamenii în uniformă stau la discuţii cu elevii • în această săptămână, poliţiştii şi jandarmii au desfăşurat activităţi de informare cu privire la cauzele apariţiei conduitelor deviante şi la efectele acestora în plan şcolar şi social
Elevii trebuie să evite implicarea în incidente violente. Poliţiştii îi ajută pe copii şi tineri să aibă un comportament adevat, atât la şcoală cât şi în alte locuri.
Astăzi, 30 ianuarie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Nonviolenţei în Şcoli, poliţiştii sunt printre elevi. Chiar de la începutul acestei săptămâni, echipaje de poliţişti şi jandarmi au desfăşurat acţiuni specifice în unităţile de învăţământ. Elevii au înţeles că violenţa nu este o soluţie pentru rezolvarea unor situaţii.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila a demarat, odată cu începutul celui de-al doilea semestru al anului şcolar 2019-2020, o serie de activităţi menite să contribuie la creşterea gradului de siguranţă în şcoli. Astfel, la nivelul Serviciului de Ordine Publică din cadrul instituţiei, a fost elaborat un plan de măsuri pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Brăila, măsuri ce sunt deja aplicate de poliţişti, cu sprijinul jandarmilor şi al poliţiştilor locali.
“În această săptămână, în contextul Zilei Internaţionale a Nonviolenţei în şcoli, poliţiştii şi jandarmii au desfăşurat activităţi de informare cu privire la cauzele apariţiei conduitelor deviante şi la efectele acestora în plan şcolar şi social. Prezenţi în şcoli generale şi licee din municipiul Brăila, reprezentanţii IPJ şi cei ai Inspectoratului de Jandarmi şi-au unit eforturile în demersurile de conştientizare a minorilor cu privire la consecinţele actelor de violenţă şi de promovare a modalităţilor nonviolente de rezolvare a eventualelor conflicte. Poliţiştii au abordat în mod diferit întâlnirile cu elevii, informaţiile transmise fiind adaptate nivelului de înţelegere specific fiecărei categorii de vârstă şi riscurilor la care minorii sunt expuşi datorită particularităţilor psihocomportamentale specifice”, se arată în comunicatul transmis de IPJ Brăila.
Oamenii legii au aplicat elevilor scurte teste cu întrebări pentru a verifica nivelul de cunoştinţe al acestora în materie de răspundere penală, participaţie la săvârşirea unei infracţiuni, legitimă apărare. “Mesajul pe care oamenii legii au dorit să-l transmită elevilor, a fost acela că, prin manifestări de violenţă fizică, verbală sau chiar psihică îndreptate asupra colegilor sau profesorilor, nu vor obţine respectul şi admiraţia celorlalţi, ci dimpotrivă, riscă sancţiuni care le-ar putea afecta viitorul. Oamenii legii au insistat asupra importanţei rezolvării pe cale amiabilă a eventualelor conflicte”, ne-au informat poliţiştii.