Mergi la conţinutul principal

Sfaturi pentru elevi în cadrul campaniei „ATINGERI NEDORITE”

* polițiștii s-au întâlnit cu adolescenții de la mai multe unități școlare, luna aceasta, în cadrul Campaniei naționale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor „Atingeri Nedorite”

 

Elevii au primit sfaturi de la polițiști care să îi ajute să nu cadă victime ale unor agresori sexuali. Tinerii au aflat cum se pot proteja de unele atingeri nedorite,

Luna aceasta, polițiștii au stat de vorbă cu elevii de la multe unități de învățământ, în cadrul Campaniei naționale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor „Atingeri Nedorite”.

Demersurile polițiștilor s-au adresat elevilor de gimnaziu de la  Colegiul Național “Ana Aslan” Brăila, Liceul Teoretic “George Vâlsan” Făurei și de la Școlile Gimnaziale din localitățile Dudești, Vișani, Jirlău și Galbenu și au urmărit informarea beneficiarilor cu privire la recunoașterea cazurilor de agresiune sexuală, impactul psihologic pe care acestea îl au asupra victimelor, resursele pe care le au la dispoziție pentru a se informa sau pentru a obține ajutor.

Având în vedere faptul că subiectul discuțiilor a fost unul sensibil, polițiștii au adaptat modalitatea de abordare a acestuia și materialele prezentate în funcție de vârsta beneficiarilor. „Polițiștii au început prin a vorbi cu copiii despre atingerile bune, despre persoanele de la care le primesc și despre faptul că acestea transmit afecțiune, încurajare, alinare, grijă, susținere. Au trecut apoi la discuții pe tema acelor atingeri pe care nu le înțeleg ori pentru care nu sunt pregătiți și care le-ar produce teamă, jenă, disconfort, dezgust. Și au înțeles că acestea pot veni nu doar din partea necunoscuților, ci și de la prieteni, colegi, rude, adulți în care au încredere. Că ele se pot întâmpla pe stradă, în parc, la școală, la petreceri, acasă la ei sau în locuințele prietenilor și că pot lăsa răni adânci, greu de vindecat, dacă aleg sau sunt forțați să le ascundă”, au precizat polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.

Pentru fiecare dintre împrejurările în care s-ar putea produce agresiunile, elevii au identificat împreună cu polițiștii factorii favorizanți și măsurile de prevenire pe care ar trebui să le aibă în vedere pentru a nu ajunge în postura de victimă. Și, nu în ultimul rând, au aflat cât de important este să raporteze cât mai rapid abuzurile, precum și modalitățile în care o pot face. În acest sens, copiilor li s-a explicat că pot suna gratuit la 116111, linia europeană de asistență pentru copii, gestionată în România de Asociația Telefonul Copilului, că pot scrie pe platforma online a organizației, https://www.116111.ro/, iar în caz de urgență pot apela 112.

 

Pericol în mediul online

Și pentru că agresiunile sexuale ar putea fi urmare a neglijenței manifestate față de măsurile de protecție a informațiilor personale în mediul online sau a relaționării greșite cu necunoscuții în acest mediu, polițiștii le-au explicat copiilor care sunt riscurile la care se expun dacă nu își securizează conturile de pe rețelele de socializare, dacă nu își protejează cu programe antivirus dispozitivele de pe care accesează internetul, dacă sunt prea generoși cu informațiile despre ei și familiile lor, dacă acceptă în lista de prieteni persoane pe care nu le cunosc și în viața reală și, mai grav, dacă acceptă să se întâlnească fizic cu astfel de persoane.

Având în vedere colaborarea în cadrul Comisiei județene de monitorizare a activității preventive, polițiștilor de prevenire li s-au alăturat, în implementarea campaniei la nivelul județului Brăila, și reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila și ai Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane - Centrului Regional Galați, prin aceasta asigurându-se informarea unui număr sporit de beneficiari, dar și diversificarea informațiilor transmise acestora.

Amintim faptul că Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, au lansat în data de 16 noiembrie 2021 Campania națională de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorilor „Atingeri Nedorite”, care  se va derula până la data de 31 mai 2022 și are ca obiectiv principal creșterea nivelului de informare al copiilor, părinților și publicului larg asupra necesității implicării în prevenirea și combaterea acestui tip de abuz, respectiv creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale acestuia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro