Mergi la conţinutul principal

Sfaturi pentru cei care aşteaptă Naşterea Domnului

• Postul Crăciunului este ţinut cu pioşenie de către credincioşii ortodocşi din toată lumea, fiind cunoscut drept o perioadă a curăţirii trupeşti şi sufleteşti

 

Statornicit cu 40 de zile înaintea marii sărbători a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, Postul Crăciunului este ţinut cu pioşenie de către credincioşii ortodocşi din toată lumea, fiind cunoscut drept o perioadă a curăţirii trupeşti şi sufleteşti.

Postul Naşterii Domnului începe din data de 15 noiembrie şi sfârşeşte în ziua de 25 decembrie (Crăciunul), lăsându-se sec în seara zilei de 14 noiembrie, când în calendarul creştin ortodox este sărbătorit Sfântul Filip. Postul închipuie, printre altele, ajunarea timp de 40 de zile a Proorocului Moise, precum şi postul patriarhilor din Vechiul Testament. Postind cele 40 de zile, credincioşii aşteaptă venirea Mântuitorului pe pământ prin post şi rugăciune.

În Postul Crăciunului, se posteşte de carne, brânză şi ouă, iar miercurea şi vinerea se consumă mâncare fără ulei şi fără vin. În zilele de marţi şi joi, se face dezlegare la untdelemn şi vin, iar sâmbetele şi duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.

Potrivit canoanelor bisericeşti, dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri ale postului se sărbătoreşte un sfânt important, însemnat în calendar cu cruce neagră, atunci credincioşii pot consuma untdelemn şi vin. Iar dacă este hramul bisericii sau vreo altă sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roşie, atunci se face dezlegare şi la peşte. Nu în ultimul rând, în zilele de marţi şi joi, credincioşii pot consuma fără oprelişti peşte, vin şi untdelemn.

În Ajunul Crăciunului, se mănâncă abia seara, şi atunci doar puţin grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi sau turte din făină de grâu şi poame. Aşa a ajunat Proorocul Daniil, cei trei tineri din Babilon şi mulţi alţi sfinţi care au prevestit şi au aşteptat venirea Lui Mesia, Mântuitorul lumii.

Postul ia sfârşit în ziua de Crăciun, când se mănâncă “de dulce”, indiferent de ziua în care cade marea sărbătoare. În zilele de 16, 22, 23, 24, 25 şi 30 noiembrie se mănâncă untdelemn şi se face dezlegare la vin, deoarece în aceste zile Biserica îi prăznuieşte pe sfinţii mai importanţi. De asemenea, în zilele de 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 şi 20 decembrie. De aceea, Postul Crăciunului este considerat mai puţin aspru decât Postul Paştelui. Pe 21 noiembrie, când e Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este dezlegare la peşte.         

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro