* în ultimele zile, polițiștii s-au întâlnit cu persoane vârstnice și le-au vorbit despre modurile de operare ale autorilor de fapte antisociale, tâlhării, furturi din locuințe și înșelăciuni * bătrânii au primit sfaturi care să îi ajute să se ferească de acești infractori
Persoanele vârstnice sunt frecvent victime ale hoților, tâlharilor sau escrocilor, astfel că polițiștii au desfășurat acțiuni specifice și au oferit sfaturi care să îi ajute să se ferească de infractori.
Astfel, în perioada 23 -28 septembrie, polițiști din cadrul Biroului de Proximitate și Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități de prevenire și informare a cetățenilor, în special a persoanelor vârstnice, cu privire la modurile de operare ale autorilor de fapte antisociale, tâlhării, furturi din locuințe și înșelăciuni.
Luni, 27 septembrie, polițiștii au acționat în zonele municipiului Brăila frecventate și de persoane în vârstă, cât și în zona piețelor din municipiului Brăila, ocazie cu care au transmis cetățenilor vulnerabili recomandări preventive de urmat, distribuind în același timp și pliante informative. “Dorința de a-și suplimenta veniturile din pensii, naivitatea de a crede că pot obține un lucru valoros cu o plată minimă, precum și slaba informare privind regimul ajutoarelor acordate persoanelor cu venituri materiale modeste, de autoritățile statului, al produselor la prețuri promoționale sau al cadourilor din partea supermarketurilor, fac din persoanele vârstnice o categorie de populație vulnerabilă în fața hoților și escrocilor. În plus, singurătatea, dată de lipsa contactelor sociale sau chiar de izolarea fizică se transformă în vulnerabilitate deoarece, din nevoia de ajutor și dorința de a socializa, persoanele singure deschid cu mai mare ușurință ușa străinilor.
Toate aceste aspecte sunt speculate de persoanele puse pe căpătuială fără efort. Fie că sunt bărbați sau femei, că acționează singuri sau «în echipă», infractorii cunosc nevoia de comunicare și interesul vârstnicilor pentru produsele oferite drept cadou sau pomană ori cele la prețuri avantajoase și se folosesc de aceste lucruri pentru a-i convinge să le permită accesul în casă. Ulterior, profită de neatenția proprietarilor pentru a sustrage bani ori diferite obiecte”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.
Pentru siguranța agoniselii de-o viață, oamenii sunt sfătuiți să fie precauți în privința necunoscuților care vin la ușă și să nu le permită accesul în locuință.
Sfaturile polițiștilor
Polițiștii brăileni atrag atenția vârstnicilor ca, înainte de a deschide ușa necunoscuților, să își amintească următoarele aspecte: o persoană care pretinde că reprezintă o instituție trebuie să vă prezinte un document de identitate și legitimația de serviciu; acordarea de ajutoare din partea instituțiilor statului se face în baza unei cereri, care trebuie să fie însoțită de documente doveditoare privind veniturile solicitantului sau ale familiei acestuia; supermarketurile au promoții și oferă cadouri doar în interiorul magazinelor!
În plus, mai explică polițiștii, popularizarea acestor promoții se realizează prin intermediul cataloagelor disponibile în magazin, pe site-urile de pe internet sau oferite de distribuitorii ambulanți, nicidecum prin prezentarea produselor la domiciliu. Odată intrați în casă, necunoscuții ar putea profita de un moment în care proprietarul nu e atent, pentru a fura obiecte de valoare sau bani, iar dacă e surprins, poate deveni violent.
Totodată, polițiștii transmit următoarele recomandări pentru prevenirea furturilor din locuințe, produse pe fondul câștigării de către infractori a încrederii proprietarilor:
- alegeți să vă păstrați economiile în depozite bancare. Dacă, totuși, hotărâți să le păstrați în locuință, nu le depozitați în șifonier sau sub saltele, acestea fiind primele locuri unde caută hoții;
- apelați la ajutorul unei persoane mai tinere din familie pentru verificarea derulării unor programe de ajutorare a vârstnicilor și a condițiilor de obținere a beneficiilor;
- nu oferiți informații despre veniturile sau economiile ori despre bunurile de valoare pe care le aveți acasă, persoanelor necunoscute care vă abordează, aparent întâmplător, pe stradă, în parc sau în alte locuri publice;
- păstrați la îndemână o listă cu numere de telefon utile, cum ar fi cele de la companiile de gaz, electricitate și serviciile de apă și telefonați la respectivele companii pentru a verifica identitatea celor care pretind că sunt angajați ai acestora;
- dacă acceptați vizita unei persoane despre care nu știți prea multe lucruri, nu îi permiteți accesul în încăperile în care dețineți bunuri de valoare sau bani și nu părăsiți pentru niciun motiv camera în care ați invitat-o;
- nu deschideți sertare, dulapuri sau alte locuri unde țineți lucruri de valoare în prezența străinilor; aceștia ar putea profita de un moment în care nu sunteți atenți pentru a fura diferite bunuri.