• potrivit InfoCons, de la finele lunii aprilie a.c., autorităţile ţărilor UE au emis 20 de alerte referitoare la 121 de tipuri de măşti neconforme, majoritatea aduse din China • specialiştii ne sfătuiesc să verificăm bine măştile pe care le achiziţionăm, chiar şi pe cele cumpărate de la farmacie
Invazie de măşti de protecţie de provenienţă dubioasă în ţările Uniunii Europene, inclusiv în România, în condiţiile extinderii necontrolate a pandemiei de COVID-19.
Potrivit Asociaţiei pentru Protecţia consumatorilor InfoCons, din luna aprilie şi până în prezent, autorităţile ţărilor UE au emis nu mai puţin de 20 de alerte (ultima pe data de 6 noiembrie 2020) referitoare la prezenţa a 121 de tipuri de măşti neconforme (!), dacă nu chiar periculoase, la comercializare. Au fost ideintificate până în prezent zeci, chiar sute de mii de măşti de protecţie comercializate fără marcajul CE sau introduse ilegal pe piaţă de contrabandişti.
“Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenţi de unde, ce şi cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenţi la informaţiile de pe etichetă, produsele achiziţionate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiţi informaţiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstraţi bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneţi o reclamaţie!”, precizează Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons).
Potrivit specialiştilor, la achiziţia măştilor atat din farmacie cât şi din alte puncte de comercializare, trebuie să identificăm următoarele informaţii pe eticheta produselor, informaţii care trebuie să fie redactate în limba română: instrucţiuni de utilizare; compoziţia materialului utilizat; elementele de identificare şi caracterizare (denumirea producătorului/ importatorului/ dstribuitorului şi adresa sediului din România; existenţa marcajului CE; declaraţia de conformitate; informaţii privind depozitarea, lotul sau numărul seriei ori alt element care să permită identificarea măştii; menţionarea mărimii măştii; riscul împotriva căruia sunt destinate să protejeze; adresa de internet la care poate fi accesată declaraţia de conformitate.
Cea mai simplă modalitate de a ne asigura că o mască este conformă o reprezintă verificarea cutiei de ambalare a acesteia, pe care este obligatoriu a fi inscripţionat marcajul CE care asigură coformitatea cu standardul european SR EN 149:2001, însoţit de clasa FFP sau marcajul N95 care asigură conformitatea cu standardul US National for Occupational Safety and Health (NIOSH) şi care oferă informaţii asupra capacităţii de filtrare.
Ultima alertă a fost transmisă de autorităţile din Belgia, ţară grav afectată de pandemie, respectiv Luxemburg, pentru două tipuri de măşti de protecţie originare din Republica Populară Chineză. Primul tip de mască nici măcar nu se adaptează corespunzător la faţă şi nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european EN 149, fiind aproape inutilă în lupta cu virusul.