Mergi la conţinutul principal
19 iunie - Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuinţe

Sfaturi de la polițiști pentru siguranţa caselor și apartamentelor

• în municipiul Brăila, poliţişti şi jandarmi au fost prezenți în zone aglomerate din oraş (Piața Halelor, Piața Microhalelor), asociații de proprietari, la sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Ana Aslan” și în Stațiunea Lacu Sărat • aceștia le-au oferit cetățenilor informații referitoare la factorii favorizanţi ai infracţiunilor de furt din locuinţă, modurile de operare utilizate de hoţi, precum şi principalele măsuri de siguranţă pentru protejarea locuinţei şi a bunurilor personale

 

Brăilenii au primit sfaturi de la polițiști care să îi ajute să se ferească de hoții din locuință. În municipiul Brăila, poliţişti din cadrul compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi jandarmi din cadrul Compartimentului Prevenirea şi Combaterea Faptelor Antisociale au fost prezenți în zone aglomerate din oraş (Piața Halelor, Piața Microhalelor), asociații de proprietari, la sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Ana Aslan” și în Stațiunea Lacu Sărat. Aceștia le-au oferit cetățenilor informații referitoare la factorii favorizanţi ai infracţiunilor de furt din locuinţă, modurile de operare cel mai frecvent utilizate de hoţi, precum şi principalele măsuri de siguranţă pentru protejarea locuinţei şi a bunurilor personale.

Acțiunile s-au desfășurat de Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuinţe, un concept lansat în anul 2019 de Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii (E.U.C.P.N.), care se fundamentează pe importanţa conştientizării de către cetăţeni a necesităţii adoptării unei atitudini prudente în raport cu locuinţa şi bunurile proprii, precum şi a consecinţelor neluării unor măsuri preventive fundamentale.

Aflată anul acesta la cea de a VI-a ediţie, Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuinţe a fost marcată în data de 19 iunie prin activități de informare preventivă  a cetățenilor. ”Având în vedere că suntem în sezonul vacanţelor, un accent deosebit a fost pus pe măsurile de precauţie care trebuie avute în vedere pentru protejarea locuinţelor pe perioada absenţelor mai lungi de acasă, cetăţenii fiind sfătuiţi, printre altele, să nu posteze pe reţelele de socializare informaţii despre plecările în concedii sau imagini cu bunurile de valoare din locuinţă.

Activități de informare privind măsurile de prevenire a furturilor din locuinţe au fost desfăşurate şi în oraşele Ianca, Făurei şi Însurăţei, în derularea acestora fiind implicaţi poliţişti din cadrul poliţiilor orăşeneşti, care au distribuit cetăţenilor flyere informativ-preventive”, au spus polițiștii.

 

Pentru siguranţa locuinţei dumneavoastră, poliţiştii recomandă:

Dacă locuiţi la bloc, solicitaţi administraţiei montarea unui interfon la intrarea în scară, dotarea cu încuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrări suplimentare şi iluminarea bună a holurilor şi palierelor imobilului. În plus, trebuie să vă asiguraţi că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare în bloc asigură închiderea completă a acesteia. ”Montaţi o încuietoare de înaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă; aceasta trebuie să nu permită accesul, din exterior, la şuruburile de prindere, iar butucul yalei să fie complet introdus în corpul uşii, pentru a evita prinderea şi ruperea lui; Dacă locuiţi la parter sau la etajul 1 asiguraţi-vă ferestrele prin montarea de grilaje; acestea îi descurajează pe hoţi”, explică polițiștii.

În plus, dacă locuiţi la casă, este recomandat să montaţi un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate care se desfăşoară în curtea casei.

Este important să luaţi în calcul instalarea unui sistem de iluminare cu senzori de mişcare şi a unuia de protecţie perimetrală, care avertizează asupra pătrunderii unor persoane străine în curte. 

 

Fiţi cu un pas înaintea hoţilor

Polițiștii mai recomandă instalarea unui sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră, iar când lipsiţi de acasă, asiguraţi-vă că toate uşile şi ferestrele sunt încuiate. Cei care lipsesc o perioadă mai lungă de timp, trebuie să apeleze la o persoană de încredere care să  ridice corespondenţa sau să aprindă ocazional lumina, astfel încât absenţa dumneavoastră să nu fie remarcată. ”Nu lăsaţi cheile de la locuinţă în locuri uşor accesibile hoţilor (sub covoraşul de la uşă, în cutia poştală); Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în curte sau în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-aţi achiziţionat; Înlocuiţi cât mai repede încuietorile defecte sau ale căror chei le-aţi pierdut”, mai spus polițiștii.

 

Nu uitaţi de măsurile de precauţie în spaţiul virtual

Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet, recomandă polițiștii. Conturile de pe reţelele de socializare nu trebuie transformate în surse de informaţii pentru infractori! Acestea trebuie să fie inaccesibile pentru persoane necunoscute, iar oamenii să manifeste o atenţie sporită la datele personale şi fotografiile postate online.

Este recomandat și să se evite prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu trebuie să dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care i-aţi ”întâlnit” doar în mediul online.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro