Mergi la conţinutul principal

Sf. Cuv. Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Sf. Mucenic Oprea; Sf. Preoţi Mărt. Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel

Sfinţii Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Oprea Miclăuş (canonizaţi în anul 1955) şi preoţii Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel (canonizaţi în 1992) au luptat împotriva credinţei Greco-catolice. Visarion s-a născut în anul 1714. S-a călugărit în anul 1738 la Mănăstirea Sf. Sava, iar în 1742 a ajuns la Mănăstirea Pakra din Slovenia. În ianuarie 1744, a venit în Transilvania, pentru a apăra Ortodoxia. Arestat pe 26 aprile 1744, mărturisitorul a fost trimis la închisoarea Deva, apoi la Timişoara, Osieck şi Raab. În cele din urmă, a fost închis în celebra închisoare Kufstein din Tirol (Austria), unde a murit ca martir.

Sofronie de la Cioara a fost preot, iar după ce a rămas văduv s-a călugărit la Mănăstirea Cozia. A condus răscoala împotriva habsburgilor şi a Episcopiei Unite de la Blaj. În august 1760, a convocat un Sinod în care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor inchişi şi libertate religioasă. A murit la o dată necunoscută.

Nicolae Oprea Miclăuş a mers de trei ori la Viena cu plângerile românilor (în 1748, 1749 şi 1752), cerând libertatea credinţei şi episcop ortodox. A fost arestat în anul 1752 la Viena şi dus apoi în închisoarea Cuşteni, unde a şi murit.

Ioan din Galeş i-a înmânat lui Oprea Miclăuş un memoriu pentru Curtea din Viena. A cutreierat satele şi a strâns semnături prin care cerea libertate pentru credinţa ortodoxă. Din ordinul Mariei Tereza, a ajuns în închisoarea Deva, apoi la Graz şi Kufstein. A murit după anul 1780.

Preotul Moise Măcinic a fost închis la Sibiu timp de 17 luni. La eliberare, i s-a cerut să nu mai slujească. S-a refugiat în Banat, unde s-a întâlnit cu Oprea Miclăuş. L-a însoţit pe acesta la Viena, fiind arestat împreună cu el. Moise Măcinic a murit în închisoarea Kufstein.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro