De la începutul lunii octombrie 2020, ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a inițiat o nouă rubrică, "Vorbe din Duh", menită să ne facă pentru o clipă să ne oprim! Să ne oprim, să ne liniștim și să reflectăm la ce este Viața, ce este Adevărul, care este Calea. Am început astfel o Călătorie spre altceva, spre ceva frumos într-o lume pe care noi am urâțit-o! Vom fi însoțiți de prof. Daniel Voinea, un dascăl, un mentor, un om minunat pentru cei care îl cunosc. Daniel Voinea a absolvit Teologia la Sibiu, dar și Facultatea de Filozofie la Iași și predă științe socio-umane la Liceul de Artă Hariclea Darclee.
Cercul infinit de mic al trupului ne-a făcut să credem, eronat, într-o iubire limitată, mereu condiționată, dată la schimb pe vreun merit. Oare astfel își limitează Dumnezeu Iubirea?
Și deși infinit de mic, comparativ cu Cel Nelimitat în Iubire, trupul ne preocupă mai mult decât Iubirea - iar nimicul mai mult decât Totul.
În împărăția trupurilor infinit de mici, preocupate doar de ele, nu poate fi altceva decât frică, durere și teroare.
Însă Iubirea nu știe de trupuri și nici nu cade în iluzia credinței lor despre limitare. Trupul este doar rodul unei iluzii despre limita iubirii. Acordă-ți permisiunea să renunți la credința că ești un trup, ori că semenul tău este limitat în vreunul, diferit și separat de tine. Iubirea nu cunoaște diferențe și nici separări între ceva și altceva, între tine și altcineva. Ideea de limită este străină Iubirii.
De aceea, renunță la gândul vreunei separări sau a vreunui obstacol și atunci vei putea primi din plin, așa cum este, Iubirea.
„Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc,
Ca să fiți fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți.
Căci dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veți avea? Au nu fac și vameșii același lucru?
Și dacă îmbrățișați numai pe frații voștri, ce faceți mai mult? Au nu fac și neamurile același lucru?
Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este.”
(Sfânta Evanghelie după Matei, V, 44-48)
„Nu știi că atingând pe-un singur om
I-atingi pe toți? Mulțimea e părere.”
(Patria vieții e numai prezentul - Mihai Eminescu)