Sfântul Mucenic Pangratie s-a născut în cetatea Antiohiei și a fost contemporan cu Sfinții Apostoli. A ajuns împreună cu părinții săi la Ierusalim, pentru a asculta cuvintele și pentru a vedea minunile Domnului Iisus Hristos. În Ierusalim, Sfântul Pangratie s-a făcut cunoscut Sfântului Apostol Petru și a primit Sfântul Botez imediat după Înălțarea Domnului la cer. Mai târziu, după ce a viețuit un timp într-o peșteră, Sfântul Pangratie a fost hirotonit episcop al Tavromeniei (Taomirna), în Sicilia, de către Sfântul Apostol Petru. Ajuns episcop, Pangratie a dărâmat idolii și i-a convertit pe mulți păgâni la creștinism.
Aflând că întreaga cetate a Tavromeniei a devenit creștină, comandantul păgân Acvilin a pornit către ea în fruntea armatei romane, cu gândul de a o distruge. Intuind pericolul, Sfântul Pangratie a ieșit din cetate împreună cu clerul, purtând în mâini Sfânta Cruce. Când armata păgână s-a apropiat de cetate, a căzut asupra ei întunericul nepătruns, astfel încât soldații, cuprinși de spaimă, s-au omorât între ei. Așa a fost salvată cetatea Tavromeniei, prin rugăciunile Sfântului Sfințit Mucenic Pangratie. După moartea lui Bonifatie, conducătorul Siciliei convertit la creștinism, Sfântul Pangratie a fost ucis de Montan, noul guvernator al Siciliei, care era păgân.
Tot în această zi, facem pomenirea Sfântului Ierarh Mucenic Chiril, episcopul Gortinei, precum și a Sfinților Mucenici Andrei și Prov.