Sfântul Clement a vieţuit în localitatea de la care şi-a luat numele, Ancira (Galatia), pe vremea împăratului roman Valerian (253-259 d.H.). Mama sfântului, Sofia, creştină evlavioasă, l-a învăţat despre credinţa creştină. Tatăl lui Clement, care era necredincios, a murit pe când acesta era foarte mic.
Rămas orfan şi de mamă, Clement s-a călugărit, astfel că, la vârsta de 12 ani, purta haina monahală, dar şi nevoinţele cele de zi cu zi ale călugărilor. După opt ani de monahism, a fost ales, prin rânduiala Lui Dumnezeu, episcop. Nevoinţele din chilie au continuat cu nevoinţele cele din lume, viaţa sfântului fiind o neîncetată mucenicie. Sfântul Clement a pătimit mult de pe urma mai-marilor lipsiţi de credinţă ai vremii, împăraţii Diocleţian şi Maximian, precum şi guvernatorii Dometian, Agripin, Cumvrichiu, Dometiu, Saverdot, Maxim, Afrodisiu, Lucius şi Alexandru.
Sfântul Clement a pătimit şi a murit ca un martir sub împăratul Diocleţian. Mai întâi, a pus împăratul în preajma sfântului multe lucruri amăgitoare, dar şi altele înfiorătoare: de o parte, argint şi aur mult, scrisori împărăteşti care-i dădeau dregătorii, haine de mare preţ şi toată bogăţia, iar de altă parte, unelte de chinuiri, mâini şi unghii de fier, paturi de fier, brice ascuţite, cărbuni aprinşi, căldări, coifuri înroşite, ţepi, roţi, lanţuri grele şi o mulţime de alte unelte de tortură.
Împăratul i-a arătat lui Clement aurul şi darurile cele bogate, zicând:
“Toate acestea zeii noştri ţi le dăruiesc dacă vei începe a-i cinsti cu plecăciuni şi cu jertfe”. Dar sfântul şi-a întors ochii de la ele, apoi a zis: “Să fie acelea cu zeii voştri, spre pierzare!”
Auzind acestea, împăratul a arătat spre uneltele de tortură, zicând: “Acestea sunt pregătite celor ce nu cred în zei!”. Iar viteazul mucenic al Lui Hristos i-a răspuns: “Dacă tiraniile tale sunt înfricoşătoare, apoi ce socoteşti de chinurile acelea pe care le-a pregătit Dumnezeu în iad, celor ce nu cred în El?”
Şi, după ce-a îndurat nenumărate chinuri, Sfântul Clement şi-a dat duhul în mâinile Lui Dumnezeu.