Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul s-a născut şi a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab. Sfântul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi, din neamul lui Aaron. Vechiul Testament (Biblia) istoriseste despre faptele sale minunate în cărţile numite Regi.
Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul a fost ales de Dumnezeu să-l certe aspru pe regele Ahab şi pe cei care-l urmau pe calea păgână a adorării zeului Baal, adoptat de israelieni de la popoarele din jur - fenicieni şi nu numai. Ilie a fost hrănit în chip minunat de corbi, pe când se retrăsese la pârâul Cherit şi de un înger al Domnului, pe drumul către Muntele Horeb. În urma rugăciunilor sale, Dumnezeu a oprit ploaia timp de trei ani şi jumătate. Proorocul Ilie Tesviteanul a înmulţit făina şi uleiul văduvei din Sarepta Sidonului şi l-a înviat pe fiul ei mort. De asemenea, a chemat foc din cer prin care a ars jertfa pe care o adusese Lui Dumnezeu şi a înlăturat cultul zeului Baal. Ilie L-a văzut pe Dumnezeu în isihie (vântul liniştit), a fost ridicat la cer în car de foc şi s-a arătat la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos, petrecută pe Muntele Taborului, secole mai târziu.
Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul este reprezentat iconografic în gura peşterii sale, pe când era hrănit de corb sau în carul de foc în care a fost ridicat la cer. Sfântul Ilie este socotit protopărintele monahismului creştin, fiind, totodată, ocrotitorul energeticienilor din termocentrale şi hidrocentrale, care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Sistemului Energetic Naţional. Nu întâmplător, ci pentru că este asociat cu tunetele şi fulgerele, prezente în timpul ploilor binefăcătoare de vară. De altfel, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul este invocat în timpul secetelor prelungite, ca aducător al ploilor şi recoltelor bogate.