Mergi la conţinutul principal

Sfântul Mucenic Polieuct; Sf. Cuv. Eustratie; Sf. Ierarh Petru, ep. Sevastiei

Sfântul Mucenic Polieuct a trăit în secolul al III-lea d.H. şi a fost ostaş în armata imperială romană. Se spune că prietenul cel mai bun al lui Polieuct, Nerah, care era creştin, îşi dorea mult să-l vadă pe acesta credincios. Nerah era cuprins de întristare, ştiindu-şi prietenul străin de credinţa în Hristos. Auzind Nerah de persecuţia pornită contra creştinilor, i-a spus lui Polieuct: “Prea iubite Polieuct, porunca împărătească, cea care pretutindeni se citeşte, ne va despărţi unul de altul; pentru că eu mă ţin de credinţa creştinească, iar tu de cea elinească; şi când mă vor lua la moarte, te vei lepăda de mine”.

Auzind aceasta Polieuct, îndată a înţeles ce voieşte Nerah şi, luminându-se cu darul Lui Dumnezeu, a început a gândi la cele dumnezeieşti. Polieuct şi-a adus aminte de o vedenie pe care o avusese mai înainte cu câteva zile şi i-a spus bunului său prieten: “Nu te teme, prietene Nerah, nicio despărţire nu va fi, pentru că L-am văzut în vedenie pe Hristos, Căruia tu Îi slujeşti, apropiindu-se de mine şi, luându-mi haina, m-a îmbrăcat cu altă haină nouă, al cărei preţ şi frumuseţe nu este cu putinţă a o spune, iar nasturii de la haina aceea erau de aur. Apoi şi un cal înaripat mi-a dat”. Nerah i-a răspuns: “Se cade să laşi păgânătatea elinească şi să te îmbraci întru Hristos, prin credinţa cea dreaptă; iar calul înaripat să ştii că înseamnă alergare grabnică spre cer”. Polieuct s-a apropiat atât de mult de Hristos, încât, la scurt timp, a purces la distrugerea idolilor păgâni. Felix, socrul lui Polieuct - care avea împuternicire de la împărat să-i prigonească pe creştini - a încercat să-l convingă să renunţe la credinţă. Pentru că a refuzat, a poruncit să i se taie capul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro