Sfântul Mucenic Longhin Sutaşul, pe care-l prăznuim astăzi, a făcut parte din armata romană încartiruită în provincia Iudeea, condusă de guvernatorul Ponţiu Pilat. Potrivit Sfintelor Scripturi, Longhin Sutaşul (“comandant peste o sută de ostaşi”) a fost cel care a avut în pază crucea de pe Golgotha, la Răstignirea Domnului, şi paza Sfântului Mormânt. Datorită minunilor petrecute la moartea Domnului - pământul întreg s-a cutremurat, soarele s-a întunecat, mormintele s-au deschis şi pietrele s-au despicat - Longhin Sutaşul a căzut în genunchi şi a strigat: “Cu adevărat Acesta a fost Fiul Lui Dumnezeu!” (Ev. Matei, cap. 27: 54).
Atunci când iudeii au aflat de Învierea Domnului Hristos, au mers să-i mituiască pe soldaţi ca să spună că trupul Domnului a fost furat de ucenicii Săi. Longhin, însă, nu s-a lăsat cumpărat, ci a lepădat haina militară şi s-a botezat în religia creştină, împreună cu alţi doi soldaţi. Împreună cu ei, Longhin a părăsit Ierusalimul şi a mers în Capadocia, unde a convertit mulţi păgâni la creştinism.
Se spune că iudeii au uneltit atât de mult ca Longhin să fie ucis, încât Pilat a fost nevoit să trimită soldaţi ca să-l prindă. Cunoscându-şi sfârşitul, Longhin Sutaşul a ieşit în întâmpinarea soldaţilor, primindu-i cu căldură. Pe când soldaţii dormeau, Longhin se ruga; a doua zi, dimineaţă, aceştia au fost uimiţi să afle că acela care i-a găzduit urmează să fie executat. Soldaţii romani au refuzat să-l ucidă, însă Longhin le-a cerut să îndeplinească porunca întocmai. Aşa a fost ucis prin decapitare Sfântul Longhin Sutaşul, capul fiindu-i adus lui Pilat, la Ierusalim, ca dovadă a îndeplinirii poruncii.