Sfântul Mucenic Arhidiacon Lavrentie; Sfântul Sfinţit Mucenic Sixt, Episcopul Romei; Sfântul Mucenic Ipolit | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sfântul Mucenic Arhidiacon Lavrentie; Sfântul Sfinţit Mucenic Sixt, Episcopul Romei; Sfântul Mucenic Ipolit

Sfântul Lavrentie (Laurenţiu) a vieţuit şi a pătimit în secolul al III-lea de la Hristos. A fost arhidiaconul Episcopului Sixt al Romei. În timpul persecuţiei pornite împotriva creştinilor, Sixt a fost luat de păgâni pentru a fi judecat, împreună cu doi dintre diaconii săi, Felicissimus şi Agapitus. Pe când erau cei trei aruncaţi în temniţă, Arhidiaconul Lavrentie a spus către Sixt: “Unde mergi, părinte, fără fiul tău? Unde grăbeşti, preasfinţite, fără al tău arhidiacon?” La auzul acestor cuvinte, Episcopul Romei i-a răspuns: “Nu fiule, nu te părăsesc, dar bătălii şi mai mari te aşteaptă. Noi, ca bătrânii, ne-am angajat într-o luptă uşoară. Dar pe tine, tânăr viguros, te aşteaptă o victorie şi mai plină de glorie asupra tiranului. Nu mai plânge. Peste trei zile, «diaconul» îi va urma «preotului»!”

După arestarea episcopului, Lavrentie a vândut vasele bisericii şi a împărţit banii săracilor. În timp ce Sixt era dus pe Via Appia, spre a i se tăia capul, Lavrentie i-a ieşit în cale şi i-a strigat: “Nu mă lăsa, părinte sfânt, pentru că am împărţit deja comorile pe care mi le-ai încredinţat!”. După ce a rostit aceste cuvinte, a fost luat de soldaţi şi pus să-i dea împăratului “comorile” de care vorbise. Lavrentie a chemat şchiopii, orbii şi bolnavii care se bucuraseră de banii oferiţi de el, pentru ca împăratul să cunoască despre ce “comori” era vorba.

Cuprinşi de furie, păgânii i-au cerut mărturisitorului să se închine idolilor, dar acesta a refuzat şi a fost aruncat în temniţă. Acolo, l-a vindecat de orbire şi l-a botezat pe Lucillus. Iar temnicerul Hippolytus, martor la minune, a cerut şi el botezul. Acesta s-a numărat printre mucenicii creştini, fiind ucis pentru Hristos (vezi ziua de 13 august).

După multe alte torturi, Lavrentie a fost întins pe un grătar şi aşezat pe cărbuni aprinşi. Mucenicul le-a spus păgânilor: “Eu mă dau ca jertfă singurului Dumnezeu adevărat, pentru că jertfa ce se cuvine Lui Dumnezeu este o inimă înfrântă şi smerită” (Psalmii 50 :18). Pe când călăii aţâţau focul, Lavrentie i-a vestit împăratului: “Învaţă că acest foc mă răcoreşte, dar pe tine te va chinui veşnic. Acum că sunt ars pe o parte, întoarce-mă pe partea cealaltă!”. Iar după ce a fost întors pe cealaltă parte, Sfântul Lavrentie a rostit o ultimă rugă: “Mulţumesc Ţie, Iisuse Hristoase, pentru că m-ai învrednicit să intru pe porţile Împărăţiei Tale!”. Apoi şi-a dat duhul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro