Sfântul Mare Mucenic Procopie şi Sfânta Muceniţă Teodosia, mama sa; Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sfântul Mare Mucenic Procopie şi Sfânta Muceniţă Teodosia, mama sa; Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion

Astăzi, îi prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Procopie şi pe Sfânta Muceniţă Teodosia, mama sa. De asemenea, îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion. Epictet şi Astion sunt cei mai vechi sfinţi martiri din ţara noastră, atestaţi ca atare de izvoarele aghiografice. Ei au pătimit pentru Hristos în anul 290 d.H., în timpul persecuţiei împăratului roman Diocleţian (284-305 d.H.). Epictet şi Astion au primit moarte de martir în cetatea Halmyris, veche cetate creştină aşezată pe malurile Dunării şi numită în antichitate “Almyra”.

Potrivit documentelor creştine, Sfântul Epictet era originar din părţile Răsăritului. El a primit harul preoţiei şi s-a învrednicit de darul vindecării orbilor, ologilor şi celor demonizaţi. Sfântul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. S-a convertit la creştinism după întâlnirea cu preotul Epictet şi, împreună cu acesta, a ajuns în cetatea Halmyris. Mai târziu, şi Astion s-a învrednicit cu darul facerii de minuni, tămăduind un îndrăcit şi vindecând un om care căzuse de la înălţime şi rămăsese aproape mort.

În acel timp, a sosit în cetatea Halmyris comandantul Latronianus. Acesta a aflat că se află în oraş doi străini care, prin cuvântările lor, i-au făcut pe mulţi să renunţe la cinstirea zeilor străbuni. Astfel, la porunca lui Latronianus, Epictet şi Astion au fost prinşi şi aruncaţi în temniţă. În timpul interogatoriului, martirii nu şi-au făcut cunoscute rudele şi nici locul naşterii, ci doar faptul că sunt creştini. Au fost supuşi la multe chinuri, însă au rămas nevătămaţi. În urma acestor minuni, comandantul păgân a poruncit să nu li se dea hrană şi apă timp de 30 de zile. Sfinţii, însă, au ieşit biruitori şi după 30 de zile de înfometare. Văzând că nu-i poate învinge în niciun fel, Latronianus a poruncit să li se taie capetele. Astfel, pe 8 iulie, i s-a tăiat mai întâi capul lui Astion şi apoi şi preotului Epictet. Din actul martiric reiese că trupurile celor doi “erau albe ca zăpada” şi că cei ce se atingeau de ele primeau vindecare, de orice boală ar fi fost cuprinşi. Trupurile mucenicilor au fost îngropate de creştini.

După Edictul de la Milan, din anul 313, trupurile Sfinţilor Epictet şi Astion au fost îngropate în cripta bazilicii episcopale din Halmyris. Au rămas necunoscute până în data de 15 august 2001, când au fost descoperite şi depuse la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro