Sfântul Mucenic Platon, pe care Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte astăzi, s-a născut în părţile Galatiei romane, fiind de fel din cetatea Anghira. Pentru că s-a arătat mărturisitor al învaţăturii Domnului Iisus Hristos, Platon a fost supus la nenumărate torturi, din porunca guvernatorului Agripin.
Astfel, mărturisitorului i s-au pus pe piept bucăţi de fier înroşit în foc, iar trupul i-a fost aruncat în flăcări, smoală şi untdelemn încins. A suferit şi alte chinuri. Iar după toate aceste pătimiri, guvernatorul l-a sfătuit pe creştinul Platon că a sosit timpul “să se abată de la moarte spre viaţă”, adică să se închine idolilor păgâni şi să scape de moarte năprasnică. Auzind aceste cuvinte, Sfântul Mare Mucenic Platon a răspuns:
“Bine mă înveţi, Agripin, ca să mă abat de la moarte spre viaţă, căci fug de moartea cea veşnică şi caut viaţa cea fără de moarte... Nici focul, nici rănile, nici mânia fiarelor, nici tăierea mădularelor nu mă vor despărţi de Dumnezeul cel viu; pentru că nu iubesc veacul acesta de acum, ci pe Hristosul meu, Care pentru mine a murit şi a înviat din morţi!”
La urmă, după ce a fost ţinut optsprezece zile fără apă şi fără mâncare, lui Platon i s-a tăiat capul. Aşa L-a proslăvit el pe Dumnezeu.
“Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor cununile nestricăciunii au dobândit, de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule!” (Troparul Sfântului Mare Mucenic Platon).