• hramul mănăstirii a fost sărbătorit pe 27 iulie, la Sfânta Liturghie săvărşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, participând numeroşi credincioşi
Pe 27 iulie 2019, Mănăstirea “Sfântul Pantelimon” din Lacu-Sărat şi-a sărbătorit hramul. Aşezământul monahal aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon este locul unde monahiile închinoviate aici slujesc lui Dumnezeu şi semenilor, contribuind la alinarea suferinţelor trupeşti pentru bolnavii aflaţi la tratament în staţiune. În apropierea locaşului de cult se află noul corp de chilii, care are şi rol de centru social şi filantropic, dar şi cultural, întrucât acesta adăposteşte un muzeu etnografic cu o impresionantă colecţie de obiecte vechi tradiţionale.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un mare sobor de preoţi şi diaconi. Eveniment pastoral-misionar şi social-filantropic deopotrivă, hramul binecunoscutei mănăstiri brăilene a reunit numeroşi pelerini sosiţi în chip special la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, credincioşi aflaţi la tratament în staţiunea Lacu-Sărat, oficialităţi locale şi judeţene, cadre medicale din Brăila şi de la baza de tratament a staţiunii Lacu-Sărat, precum şi monahi şi monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
La momentul liturgic cuvenit, foarte mulţi copii şi credincioşii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
“La sărbătoarea mănăstirii brăilene a participat şi un grup de africani din Congo, Camerun, Ciad şi Coasta de Fildeş, aflaţi în această perioadă la Galaţi la diverse programe de cercetare şi studii post universitare, care s-au arătat fascinaţi şi impresionaţi de frumuseţea Ortodoxiei şi şi-au manifestat dorinţa de a cunoaşte cât mai mult din tradiţiile şi obiceiurile poporului român”, transmite Arhiepiscopia Dunării de Jos printr-un comunicat de presă.
La final, ierarhul Dunării de Jos a binecuvântat muzeul etnografic, reamenajat în ultima perioadă în noul corp al aşezământului monahal, ce cuprinde obiecte autentice populare româneşti, mobilier, ceramică, obiecte de uz casnic, ţesături de interior, costume tradiţionale, meşteşuguri, dar şi o colecţie de obiecte şi accesorii şcolare semnificative din istoria învăţământului românesc.
La fel ca în fiecare an, harnicele maici ale mănăstirii au pregătit peste 600 de pachete cu alimente pentru credincioşii prezenţi la hram, oferind hrană caldă şi celor de la Căminul pentru persoane vârstnice Lacu-Sărat.
Mănăstirea Lacu-Sărat este cea mai nouă mănăstire din judeţul Brăila, care şi-a început activitatea la 27 iulie 1996, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a bisericii. La 27 iulie 1999 s-a sfinţit biserica mănăstirii, cu hramul Sfântul Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon, ocrotitorul şi vindecătorul bolnavilor, şi s-a inaugurat şi corpul de chilii al mănăstirii. Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureşean, cu o turlă-clopotniţă, care se ridică până la înălţimea de 24 metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX-lea.
Aşezământul monahal a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfinţilor Dasie şi Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului ş.a., iar în anul 2009 s-a bucurat de vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a altor personalităţi ale vieţii religioase şi civile din ţară şi de peste hotare.