Sfântul Ioan de Rila - ocrotitorul Bulgariei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sfântul Ioan de Rila - ocrotitorul Bulgariei

Sfântul Ioan de Rila (cca. 867 - 946) este cunoscut ca ocrotitor al poporului bulgar şi unul dintre cei mai reprezentativi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Sfântul Ioan de Rila a fost unul dintre primii sfinţi canonizaţi după încreştinarea bulgarilor. Este atât întemeietorul monahismului bulgar cât şi al primului aşezământ monahal din Bulgaria, Mânăstirea Rila. Sfântul Ioan de Rila s-a născut la anul 867 în Skrino, la poalele Muntelui Osogovo (Dupnitsa de astăzi). A fost contemporan cu Boris I, cu fiul său Vladimir, Ţarul Simeon I cel Mare, şi cu fiul celui din urmă, Ţarul Petru I.

Iniţial pastor, la vârsta de 25 de ani a ales să-şi trăiască viaţa în singurătate şi rugăciune. Sfântul Ioan de Rila a trăit în singurătate în mai multe locuri, înainte de a se duce în Munţii Rila, unde şi-a petrecut restul vieţii.  Sfântul Ioan de Rila era cunoscut, încă din timpul vieţii, ca făcător de minuni. Vestea aceasta s-a răspândit cu uşurinţă în întreaga ţară, ajungând până în capitatla Imperiului Bulgar. Ţarul Petru I a întreprins o călătorie de 120 km, până în Munţii Rila, pentru a se întâlni cu Sfântul Ioan şi a lua povăţuire duhovnicească.

Întâlnirea lor este descrisă în detaliu într-una din „Vieţile” Sfântului precum şi în “Testamentul” Sfântului Ioan. După o lungă călătorie , Ţarul Petru I a ajuns la locul unde se nevoia Sfântul Ioan, însă sfântul refuză să-l întâlnească pe împărat în persoană. Împăratul a trimis un soldat pentru a-i oferi darurile pe care la adusese sfântului. Sfântul Ioan a păstrat numai o mică parte din mâncare, şi i-a înapoiat tot aurul şi celelalte daruri de valoare, spunându-i ţarului că nu călugării au nevoie de aur, ci împăraţii, pentru a putea apăra ţara şi a-l oferi săracilor.

Cu puţin înainte de moartea sa (18 august 946) Sfântul Ioan de Rila şi-a scris “Testamentul” ce se pastrează până în zilele noastre. La puţin timp după moartea sa, moaştele sale, făcătoare de minuni, au fost mutate în Sofia, în timpul lui Petru I. După ce regele maghiar Bella II a cucerit Sofia în 1183, moaştele Sfântul Ioan de Rila au fost trimise în capitala Ungariei, Esztergom, unde au rămas timp de 4 ani, până în 1187, când au fost readuse în Sofia.

În anul 1194, Ţarul Ivan Asen I a ordonat ca moaştele Sfântului să fie mutate în Veliko Tarnovo, noua capitală. Supravieţuind cuceririi turceşti a oraşului din 1393, au fost înapoiate Mânăstirii Rila în anul 1469 cu permisiunea Sultanului Murad II.

Sfântul Ioan de Rila este reprezentat pe reversul monedei bulgăre de o leva începând cu anul 2002. Este prăznuit pe 18 august şi pe 19 octombrie.

Tot în această zi sunt pomeniţi Sfinţii Mucenici Flor şi Lavru; Sfinţii Mucenici Ermi, Serapion şi Polien; Sfânta Muceniţă Iuliani (Iuliana); Sfântul Mucenic Leon; Sfinţii patru sihaştri, care în pustiu cu pace s-au săvârşit; Patriarhii Constantinopolului: Ioan şi Gheorghe; Sfinţii Barnabas şi Sofronie; Sfântul Arsenie cel Nou, din Păros;

Tot în această zi cinstim în mod deosebit Icoana Maicii Domnului “Izbăvitoarea de cancer” - Pantanassa

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro