+) Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

+) Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei

Sfântul Ierarh Nicolae este cel mai iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe. Născut în jurul anului 280 d.H., în Patara Lichiei, şi trecut la cele veşnice în jurul anului 345 d.H., în Mira (astăzi, Kocademre, Turcia), Sfântul Nicolae s-a făcut pe sine chip al smereniei şi al sărăciei de bunăvoie, slujind pe Dumnezeu şi ajutându-şi semenii până în ultimul ceas al vieţii şi după aceea, până în ziua de astăzi.

Sfântul Ierarh Nicolae este cunoscut drept ocrotitor al copiilor, dar şi al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor şi călatorilor, al fetelor şi mireselor. Biserica a rânduit să-l cinstească pe Sfântul Nicolae în ziua de 6 decembrie pentru că, în acea zi, i-a apărut în vis Sfântul Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să-i ierte pe trei tineri nevinovaţi ce urmau a fi omorâţi a doua zi.

Cunoscut şi iubit încă din timpul vieţii, pentru că a săvârşit nenumărate minuni, ierarhul a fost cinstit mai ales din secolul al VI-lea, când numele său apare menţionat într-un martirologiu roman. Tot atunci, Episcopul Nicolae din Pinara a ridicat o biserică închinată Sfântului Nicolae, Arhiepiscopul din Mira Lichiei.

Papa Nicolae I al Romei a zidit un altar închinat Sfântului Nicolae în secolul al IX-lea, iar din secolul al X-lea cultul sfântului începu să se răspândească vertiginos în Apus. O ctitorie de seamă este biserica bizantină din Burtscheid (lângă Aachen, Germania), zidită de Oto al III-lea şi aşezată sub ocrotirea Sf. Ier. Nicolae.

În perioada cruciadelor, nenumărate moaşte au fost luate din Răsărit şi duse în Apus. În secolul al XI-lea, un grup de 62 de cruciaţi din localitatea italiană Bari au luat din Mira cinstitele moaşte ale Sfântului Nicolae. Pentru a le întâmpina cum se cuvine, Episcopul Nicolae al Veneţiei a ridicat două măreţe biserici închinate sfântului, una în Bari (1036), alta în Veneţia (1039), ambele fiind sfinţite la data de 9 mai 1098. Cele mai multe date biografice despre ierarh provin din lucrarea “Legenda aurea”, scrisă de Iacob de Voragina, în 1264. Odată cu creştinarea slavilor, cartea a fost tradusă în limba slavonă.

Astăzi, ierarhul este cunoscut în toată lumea, fiind cinstit şi iubit de credincioşii de pretutindeni. Aşa cum, odinioară, Sfântul Nicolae şi-a pus sufletul pentru poporul său, tot aşa şi astăzi, el îşi înalţă rugăciunea pentru nevoile tuturor celor ce-l strigă cu credinţă.

Sfântul Nicolae este Ocrotitorul Brăilei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro